Nejvlivnější europoslanec Weber: Doufám, že Babiš pochopil, že český úspěch leží v EU

Europoslanec Weber o Česku: Nová vláda se musí rozhodnout, jakým směrem chce jít (zdroj: ČT24)

Zpravodaj České televize Bohumil Vostal se ve Štrasburku zeptal představitelů největších europarlamentních frakcí na komentář k výsledkům českých voleb. Jako první mu poskytl rozhovor jeden z nejvlivnějších politiků v Bruselu. Manfred Weber v Evropském parlamentu šéfuje nejsilnější lidovecké frakci, která má 216 poslanců. Navíc, je členem stranického vedení bavorské CSU, která je sesterskou stranou CDU německé kancléřky Merkelové. A má vliv na sestavování koalice v Německu.

Co říkáte na výsledky voleb, kdy euroskeptické strany získaly v české Poslanecké sněmovně většinu?
Z evropského hlediska plně respektujeme výsledek národních voleb. Lidé rozhodli a v demokracii to musíme respektovat. Na druhou stranu, nová vláda se musí rozhodnout, jakým směrem chce jít. My můžeme jen nabídnout spolupráci. Férovou spolupráci v prosazování zájmů České republiky. Nejdůležitější věcí je stabilizovat ekonomický úspěch České republiky v posledních desetiletích. To je možné pouze uvnitř evropského jednotného trhu. Vidíme to v Katalánsku, vidíme to ve Velké Británii – když zpochybňujete Evropu – pak hodně riskujete.

To je možná důvod, proč jste to zmínil. Jednou z nejúspěšnějších je ultra-nacionalistická strana, která žádá referendum o CZEXITU. Jste překvapený takovým velkým úspěchem?
Opět, je to v rukou občanů, aby rozhodli o budoucnosti země. Jedna věc je pro Evropskou lidovou stranu křišťálově čistá, stejně jako pro Evropskou unii. Musíme brát v potaz obavy lidí. Pro nás to znamená silné a přísné hraniční kontroly. To, co Viktor Orbán udělal například v Maďarsku, aby chránil hranici, i to, co Bojko Boris dělá v Bulharsku vůči Turecku v ochraně hranice, to je to, co v této chvíli potřebujeme. Musíme zastavit ilegální migraci.

Jste předsedou frakce Evropské lidové strany v europarlamentu. Cítíte se oslabení, když vidíte výsledky vašich členských stran v Česku? Mluvím o TOP09, Starostech a nezávislých a taky KDU-ČSL. Ty doslova bojovaly o přežití v parlamentu.
Nakonec se dokázaly dostat do sněmovny, mít tam svůj klub, takže je to – dovolte mi říct – aspoň minimální úspěch. V posledních měsících dělaly velmi rozumnou a odpovědnou kampaň. Uvidíme, jaký bude vývoj v příštích měsících. Extremisté a populisté hodně naslibovali, což nikdy nemohou splnit ve světě, ve kterém nyní žijeme a který je globalizovaný a navzájem propojený. Proto si myslím, že seriózní přístup Evropské lidové strany nakonec vyhraje.

Jsem si jistý, že hodně čtěte evropský tisk. Když se podíváte na belgický, francouzský, německý nebo britský tisk, tak vidíte jeden titulek. Vítězem českých voleb je Andrej Babiš. Je to populista, některá média ho nazývají českým Trumpem. Souhlasíte s takovýmito titulky jako český Trump nebo populistický miliardář?
To nejsou moje formulace. Já to nechci používat. My respektujeme výsledek.

Takže jak ho vidíte?
Vidíme ho jako lídra hnutí, které dokázalo být největší stranou, proto má hodně odpovědnosti. Doufám, že je dostatečně chytrý, aby pochopil, že úspěšný český příběh je možný pouze uvnitř Evropské unie. Nikdo není nucen, aby byl jejím členem. Každý může dobrovolně odejít, pokud chce odejít. Musíte ale žít s důsledky. Když vidíte, co to znamená v Katalánsku nebo Velké Británii, když se zpochybňuje evropský jednotný trh. To je důvod, proč mohu jen varovat každého, kdo nyní zvažuje, zda jít do debaty o opuštění Evropské unie. Tato extremistická pozice způsobí hodně škod. Proto, udržujte stabilitu a proevropský přístup.

Pokud se Andrej Babiš stane novým českým ministerským předsedou. Očekáváte od něj, že změní svůj názor na přijetí eura nebo uprchlíky, protože on říká, že teď euro nechce a nechce ani jednoho uprchlíka ze současných kvót nebo jakéhokoliv budoucího přerozdělovacího mechanismu na běžence. Čekáte, že svůj názor změní a celkově, co od něj čekáte na evropské úrovni, pokud se opravdu stane premiérem?
Je to jeho rozhodnutí, pokud chce být partnerem, chce být respektovaný a chce, aby Česká republika byla vnímaná jako respektovaný člen v unijní rodině nebo zda zvolí krajní přístup. To je jeho rozhodnutí. Já ho žádám, aby jel do Bruselu, k partnerům do Rakouska, Maďarska, Berlína a mluvil s nim jako mezi přáteli a snažil se řešit problémy. Má zcela volné pole působnosti, aby Česká republika a česká demokracie bránila svůj národní pohled. To je normální. V Berlíně to děláme, ve Vídni. Sebastian Kurz to dělá, je to normální. Ale potom, co definujete národní perspektivu, sednete si dohromady s ostatními v Evropě a musíte hledat kompromis.

V Česku je toto kritickou otázkou na stole. Jestli existuje pořád vůle vyjednávat, hledat široká evropská řešení a myšlenky. Když odkazujete na velmi konkrétní body, tak víte, že Česko nemůže být donucené stát se členem eurozóny. Na druhou stranu to znamená – zcela jasně – že Česká republika nemůže sedět u stolu, když diskutujeme v eurozóně o budoucnosti. Babiš žádal o místo u stolu v Euroskupině, kde sedí ministři financí a kde se dělají opravdu důležitá rozhodnutí. Mohu jen říct, že se můžete připojit a pak můžete sedět u stolu. Když ne, tak nemůžete být u stolu. Je to takto jednoduché.

Situace ohledně migrace je stejná. Máme společnou odpovědnost. Chceme se všichni vyhnout vnitřním kontrolám na hranicích v Evropské unii, protože milujeme volných pohyb osob uvnitř EU, otevřené hranice. Česko už nemá hraniční přechody nikde podél svého území. Pokud chceme toto stabilizovat, pak musíme najít evropskou odpověď na migrační tok, který bude dlouhodobým problémem. Opět, národně si můžete definovat, že nechcete uprchlíky, ale potom musíte jít k jednacímu stolu v Bruselu a mluvit s Italy, Řeky, Španěly, kteří jsou tomu na hranicích vystavení, jak tento problém řešit.

Manfred Weber v rozhovoru se zpravodajem ČT Bohumilem Vostalem.
Zdroj: ČT24

Patříte k vysoce postaveným evropským politikům, do jaké míry vůbec tušíte, že pan Babiš je spojený s kauzou evropských dotací pro Čapí hnízdo, které spadá do firmy Agrofert, jejíž byl vlastníkem a kterou vyšetřuje Evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF? Víte o tom, či ne?
My v Evropské unii víme o této otázce, která je na stole. Můžu se odkazovat jen na rozhodnutí bývalé české Poslanecké sněmovny, která odebrala Babišovu imunitu, aby dala spravedlnosti šanci prozkoumat, co se stalo, a možnost konat, což zajišťuje nezávislý justiční systém a právní stát. To je důvod, proč by vyšetřování mělo pokračovat. Nemluvíme tu o penězích českých daňových poplatníků, ale evropských daňových poplatníků. Trváme na tom, že potřebujeme vyjasnění.

Šéf kabinetu místopředsedy Evropské komise Katainena na Twitteru napsal: „Polsko, Maďarsko a nyní Česko patří mezi největší čisté příjemce z rozpočtu Evropské unie. Zdá se, že stále víc a víc jsou kritičtí k EU. Připravujeme další rozpočtový rámec. Jak dlouho budou ostatní členské státy ochotné platit vysoké částky na fondy soudržnosti, když to vede k rozštěpení?“
Pokud mi to dovolíte objasnit. Dokonce i Česká republika, když byl Babiš ministrem financí, hlasovala v 99 % případů ve prospěch evropské legislativy. I Babiš, když jako ministr financí zastupoval český hlas v mnoha oblastech, tak byl pro evropskou regulaci. Nesnáším tedy pocit, že musím mluvit o tom, že Česká republika je vnímaná jako protievropská nebo euroskeptická země. Je to jako v Polsku. Měli bychom se nejdřív soustředit na to, o čem čeští politici spolurozhodují v Evropské unii. Vidím hodně těchto populistů, kteří v Bruselu hlasují pro evropské regulace.

Takže fondy soudržnosti nejsou v ohrožení?
Je o tom debata. Řekněme to jasně. Vede se o tom diskuse, protože emoce a napětí mezi členskými státy narůstají, to je evidentní. Nejen já osobně, ale i frakce Evropské lidové strany v europarlamentu se tomu chceme vyhnout. Nechceme používat peníze k politickým bojům. Peníze jsou otázka soudržnosti, solidarity uvnitř Evropské unie. Jsme připravení na tuto solidaritu. Neměli bychom být ale naivní, že takováto debata neexistuje. Vyzval bych rád všechny na západě, jihu, severu Evropy, abychom nejdřív porozuměli národním pohledům, ale potom jednali o evropských řešeních u stolu. To je nyní otevřená otázka pro vítěze českých voleb. Jestli se chtějí držet tohoto postupu, nebo chtějí zvolit radikálnější přístup. Je to jejich vlastní rozhodnutí.