Česko nelze srovnávat s Polskem či Maďarskem, myslí si šéf evropských liberálů Verhofstadt

Jak hodnotí představitelé frakcí v europarlamentu výsledek českých voleb? Ptal se jich zpravodaj České televize Bohumil Vostal. Rozhovor mu poskytl mimo jiné šéf liberální frakce ALDE Guy Verhofstadt, bývalý belgický premiér a současný koordinátor EP pro brexit. Vítězné hnutí ANO je podle něj proevropské a s jeho šéfem Andrejem Babišem se na mnohém shodne.

Co říkáte na titulky evropského tisku, které označují vítěze českých voleb za populistické hnutí, a dokonce přirovnávají Andreje Babiše k „českému Trumpovi“?
Mám úplně jinou reakci, než co jsem četl v tisku. ANO je liberální stranou v Česku. S panem Babišem pracuju už čtyři roky. Vždy jsem ANO viděl jako proevropskou stranu. Jeho program je také velmi proevropský. Nemyslím si, že mimo vaši zemi znají velmi dobře program ANO. Doufám, že pan Babiš bude schopný vytvořit vládu, která také bude proevropským kabinetem, protože zájmem Česka je být v srdci evropské politiky v EU.

Pan Babiš docela jasně říká, co si myslí o euru. Říká, že je to zkrachovaný projekt.
Nikoliv. To, co říká, je, že to považuje za dobrý projekt, pokud nejdřív bude provedená reforma. Říká, že to nemůže fungovat tak, jako tomu je dnes. Má v tom absolutně pravdu. To je i můj názor. Jsem možná ještě kritičtější ke správě eurozóny než pan Babiš. Myslím si, že jednotná měna může mít budoucnost jedině za podmínky, že systém projde reformou. S opravdovým ministerstvem financí, s opravdovou vládou, pravidly, která se dodržují atd. To je také jeho názor. Podle mě bylo chybou začít s jednotnou měnou bez toho, abychom měli všechny nástroje, které euro potřebuje.

Takže od něj očekáváte, že se připojí k euru? A kdy?
To musí být rozhodnutí české vlády. Pokud ovšem mohu sledovat dobré výsledky české ekonomiky, vidím také, jak vypadá vaše inflace, jak dobrý je stav veřejných financí, pak si myslím, že je očividné, že budoucnost Česka je uvnitř eurozóny.

Pan Babiš je také proti uprchlickým kvótám. Nechce přijmout ani jednoho uprchlíka. Je evidentní, že s ním v tomto nesouhlasíte (většina Alde i Verhofstadt podpořili přerozdělování uprchlíků podle kvót, – pozn. red.). Budete s ním o tom mluvit?
Je tomu trochu opačně. To, co říká, je – podívejte se, zvládněme ochránit vnější hranice Evropské unie a potom mluvme o kvótách. To je také můj názor. Myslím si, že jsme začali se Schengenem, což je dobrá věc, volný pohyb osob. Neudělali jsme ale tu první věc, kterou jsme měli udělat. Tedy zvládnout ochránit vnější hranice.

Jako liberální frakce docela tvrdě tlačíme na opravdovou evropskou pobřežní a pohraniční stráž, protože jakmile máte svobodu pohybu uvnitř EU, tak česká hranice s Rakouskem nebo Německem reálně neexistuje. Opravdová hranice, kterou Česko a také má vlastní země (Belgie) má, je vnější hranice EU, kterou musí zvládnout ochránit.

Takže jste v úplné shodě s jeho slovy o uprchlících?
To bych neřekl. Čas od času používám jiná slova než on, ale nemyslím si, že kdokoliv může říkat negativní věci o proevropském renomé jeho hnutí ANO. Je důležité, aby teď každý převzal svou odpovědnost. Také strany, které v ČR nevyhrály volby, ale jsou proevropské: ČSSD nebo KDU-ČSL. I ony musí převzít svou zodpovědnost.

Znamená to, že byste je rád pozval, aby šly do koalice?
Nebudu zasahovat do české politiky. Jednu věc ale vím. Není dobře, pokud jste proevropští, tlačit druhého do druhého tábora. Je lepší pracovat dohromady s proevropskou stranou, jakou je ANO, a mít proevropskou vládu. Podle mého názoru je to lepší než izolovat ANO. Určitě to není v zájmech Česka.

Jejich argument je ten, že pana Babiše se dotýká i vyšetřování vedené Evropským úřadem pro boj proti podvodům (OLAF) kvůli evropské dotaci na farmu Čapí hnízdo, která patří Agrofertu, jehož vlastníkem pan Babiš býval. Brání se, že jde o politicky motivované vyšetřování. Nevíme, jaký to bude mít výsledek.
Počkejme, jaký bude výsledek tohoto vyšetřování. Není na nás politicích, abychom do toho zasahovali. Co ale vím, že je v zájmu Evropy a České republiky, abychom co nejrychleji měli vládu, která bude mít stabilní většinu a jejíž koaliční strany jsou proevropské a kdy můžete bránit české zájmy v Evropě. To musí být v tuto chvíli priorita.

Když jsem se díval na reakce vysoce postavených euroúředníků nebo politiků, tak je tu debata o tom, co se děje v Polsku a Maďarsku. A někteří mluví i o Česku. Říkají, že odsud vidí stále kritičtější hlasy směrem k EU, přitom ve stejnou chvíli jsou tyto státy největšími příjemci eurofondů. Vyzývají proto ke snížení eurofondů v příštím víceletém rozpočtu. Myslíte si, že je to na stole?
Nesouhlasím s tím, aby se srovnávalo Česko nebo vítěz českých voleb pan Babiš s Kaczyńským v Polsku nebo Orbánem v Maďarsku. To s tím nemá co do činění. ANO je opravdová liberální strana, respektuje právní stát, brání českou ústavu a hodnoty, na kterých je založená Česká republika a EU. To nemá co do činění s Orbánem nebo Kaczyńským.

Ale tato debata panuje mezi evropskými politiky?
To nemá nic do činění s Českem, ale s některými praktikami Orbána a Kaczyńského, které nepovolují principy Evropské unie. To se v Česku neděje.