Konec konspirací? Trump nechá odtajnit dokumenty o atentátu na Kennedyho

Americký prezident Donald Trump oznámil, že plánuje nechat uveřejnit doposud tajné dokumenty související s vraždou prezidenta Johna F. Kennedyho (JFK) v roce 1963. Zveřejnění spisu nařizuje zákon z roku 1992, který přikazuje archivům, aby odtajnily všechny dokumenty týkající se případu do 25 let od vydání legislativy, přičemž tato lhůta uplyne ve čtvrtek 26. října.

Prezident Kennedy těsně před osudnými výstřely v Dallasu
Zdroj: Reuters

Velká část dokumentů týkajících se atentátu již byla v minulosti zveřejněna, některé složky jsou ale dosud v režimu utajení. Trump nyní na Twitteru oznámil své rozhodnutí odtajnit dokumenty. „Umožním, jako prezident, zpřístupnění dlouho blokovaných a utajovaných složek k JFK,“ napsal s použitím počátečních písmen Kennedyho jména.

Šéf Bílého domu byl jediný, kdo mohl proces zastavit. Bílý dům se již během tohoto týdne vyjádřil pro Politico, že chce zajistit, aby se na veřejnost dostalo maximální množství informací. 

Archiv obsahuje více než 3000 dosud nezveřejněných dokumentů a více než 30 tisíc, které byly zveřejněny, ovšem s úpravami. Experti si ale nemyslí, že se v tajných spisech nacházejí nějaké přelomové informace, napsal The Washington Post.

Kennedy začátkem 60. let 20. století zosobňoval naději, mládí, úspěch a idealismus. Demokratovi se stala osudnou návštěva texaského Dallasu. Průjezd jeho kolony městem zastavily 22. listopadu 1963 půl hodiny po poledni výstřely, které šestačtyřicetiletého prezidenta zasáhly do hlavy a krku. Nedlouho poté v nemocnici zraněním podlehl.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vražda je dodnes předmětem nejrůznějších spekulací a konspiračních teorií. Podle oficiálního závěru vyšetřovatelů spáchal atentát čtyřiadvacetiletý Lee Harvey Oswald, který byl ještě před zahájením soudního líčení zavražděn (dva dny po atentátu) v budově dallaské policie místním majitelem nočního klubu Jackem Rubym.

Ten byl za zabití Oswalda odsouzen k trestu smrti, ale ještě před odvolacím procesem v roce 1967 zemřel na rakovinu. Podle BBC by odtajněné dokumenty mohly říci více o Oswaldových aktivitách v září 1963 v mexické metropoli.

Samotnému Trumpovi přitom nejsou konspirační teorie cizí, připomíná CNN. Během prezidentské kampaně v roce 2016 tvrdil, že otec jeho soupeře Teda Cruze měl vazby na Oswalda. Za své nepodložené výroky se nikdy neomluvil.

Lee Harvey Oswald
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Trumpův dlouholetý politický poradce Roger Stone, který miliardáři pomáhal s kampaní, je zaníceným zastáncem teorie, že do atentátu byl zapojen Kennedyho viceprezident Lyndon B. Johnson. O údajném spiknutí proti 35. prezidentovi USA dokonce napsal knihu, dodává CNN.