Trumpův poradce a zeť komunikoval s Bílým domem přes soukromý e-mail

Pracovní věci posílané ze soukromého, tedy nezabezpečeného e-mailu. Téměř celou volební kampaň za to Donald Trump kritizoval svou sokyni. Podle serveru Politico přitom používal podobně svůj osobní účet i jeho nejbližší muž – hlavní poradce Jared Kushner.

Politico se odkazuje na vyjádření Kushnerova právníka. Podle zástupce prý několikrát přeposílal svým kolegům z Bílého domu zprávy ohledně mediálních ohlasů nebo plánování akcí. Prozatím však není důkaz, že by mezi nimi byly i přísně tajné a potenciálně citlivé informace.

Během kampaně Trump opakovaně kritizoval Hillary Clintonovou za používání soukromého e-mailu v době, kdy byla ministryní zahraničí ve vládě Baracka Obamy.

Volal taktéž po tom, aby Clintonová šla do vězení kvůli ohrožení citlivých informací, které se mohly dostat při nezabezpečené komunikaci na veřejnost. Vyšetřování ale úřady ukončily bez obvinění. Podle Lowella šlo primárně o zpravodajské články či komentáře.

Od ledna do srpna pan Kushner přes soukromý účet buď odeslal, či obdržel téměř 100 e-mailů od svých spolupracovníků v Bílém domě.
Abbe Lowell
právník Jareda Kushnera

Americké ministerstvo zahraničí zkoumalo před loňskými volbami téměř 15 tisíc dříve neznámých e-mailových souborů bývalé ministryně zahraničí Clintonové.

Vyšetřovatelé z FBI předtím kauzu odložili a trestní stíhání nedoporučili. Uvedli jen, že exministryně si počínala „nesmírně lehkomyslně“.

Clintonová podle vyšetřovatelů přes soukromý e-mail odeslala nebo přijala řadu tajných informací, přestože lze podle vládních nařízení podobnou poštu rozesílat jen přes bezpečnostně zajištěné kanály. Exministryně ale tvrdila, že její pošta žádná utajovaná data neobsahovala.