Špinavá kampaň. Jaké aféry mohou Hillary Clintonové uškodit?

Horizont: Skandály kolem Clintonové (zdroj: ČT24)

Republikán Donald Trump je svými kontroverzními výroky proslulý, ale ani demokratka Hillary Clintonová není úplně „čistá“. Trump na ni v posledním duelu vytáhl třeba aféru s e-maily, smrt Američanů v Benghází, investice Clintonových do nemovitostí ve Whitewater či sexuální skandál jejího manžela. Clintonová se ale brání – na své straně má přitom soudy či vyšetřovací panely.

Oba američtí prezidentští kandidáti na sebe v minulé televizní debatě vytahovali kdejakou špínu. Trump znovu otevřel téma pracovních e-mailů odesílaných ze soukromé schránky Clintonové v době, kdy pracovala jako ministryně zahraničí USA. „Měla byste se myslím opravdu omluvit za těch 33 tisíc e-mailů, které jste odstranila, a také za dvě krabice pošty, co zmizely minulý týden z vaší kanceláře,“ podotkl republikán.

Clintonová se za aféru už několikrát omluvila. Naposledy právě během debaty. Federální úřad pro vyšetřování ale její pochybení za trestný čin nepovažoval. „Přestože jsme nenašli žádný jasný důkaz, že ministryně Clintonová nebo její kolegové měli v úmyslu porušit zákony při práci s utajovanými informacemi, máme důkazy o tom, že byli extrémně neopatrní,“ zdůraznil přitom šéf FBI James Comey.

Trump se snaží zdůraznit nedůvěryhodnost své soupeřky

Nejasných kauz, které jsou s Clintonovou spjaty a které jí ještě v dalších diskuzích a rozhovorech můžou uškodit, je ale víc. „(Trump) otevřel kauzy jako ISIS, Sýrii a Benghází, e-maily a další důvody, proč ji většina Američanů nemůže považovat za upřímnou a důvěryhodnou,“ říká manažerka Trumpovy kampaně Kellyanne Conywayová.

Clintonová vinu za Benghází při jedenáctihodinovém výslechu v Kongresu odmítla. Při útoku radikálů zemřeli 11. září 2012 čtyři Američané včetně velvyslance. Vyšetřovatelé nakonec dospěli k závěru, že ona ani její tehdejší úřad nepochybily.

Hillary Clintonová
Zdroj: Lucy Nicholson/Reuters

Minusové body jí ale mohou přinést i kauzy staršího rázu – nejasnosti okolo investic Clintonových do nemovitostí Whitewater nebo peníze z nadace, která měla pomáhat nemocným, ale příspěvky získávala i od údajně nevhodných investorů.

„Všechny e-maily byly zničeny a některé příspěvky nebyly nikdy zveřejněny. Takže je těžké cokoliv v tomto případu potvrdit či vyvrátit,“ konstatoval senátor za Louisianu Vitter David.

Agentura AP v létě uvedla, že více než polovina schůzek Clintonové na ministerstvu zahraničí během zkoumaného období byla s dárci nadace – 85 z nich mělo přispět celkem 156 miliony dolarů. „Dát přístup mocným dárcům je podstatou korupce a nečestnosti, které přispívají k vytváření obrazu, jenž Clintonovou v těchto dnech děsí,“ napsal v srpnu list The Washington Times.

Obraz Clintonové může poškodit i její manžel, exprezident Bill Clinton, který nechvalně proslul třeba aférou s Monikou Lewinskou. Trump se do něj v duelu opřel s tím, že „nikdo v historii politiky nebyl k ženám tak hrubý jako Clinton“. „Hillary Clintonová na ty samé ženy útočila a útočila na ně zostra. Měla by se stydět,“ dodal. Některé ženy tvrdí, že je Clinton obtěžoval nebo zneužil, exprezident ale nebyl nikdy uznán vinným.

Přes všechny aféry se bývalé první dámě daří. V průzkumech veřejného mínění deníku The Wall Street Journal a stanice NBC News vede nad Trumpem o celých jedenáct procentních bodů. Američané půjdou k volbám už 8. listopadu.

Cesta ke zvolení americkým prezidentem
Zdroj: ČT24/US embassy/Americké centrum/Wikipedia.org

Clintonové lidé nadávají i za pouhou skutečnost, že je žena

Popularita obou kandidátů přitom není nijak slavná. Dvojice americkou společnost rozděluje, ale vyvolává i řadu nenávistných ohlasů. „Je to prolhaná, manipulativní, narcistická žena, která si nezaslouží nic jiného než být ve vězení do konce života,“ říká pětadvacetiletá Emily Longworthová, která pracovala pro armádu, které opravovala zbraně.

Trump zase bývá přirovnáván k Hitlerovi a podezříván z toho, že trpí poruchou osobnosti. „Oba jsou napadáni kvůli osobnostním rysům a rozhodnutím z minulosti. Clintonová je ale napadána i za to, že je žena, zatímco na Trumpa se neútočí kvůli tomu, že je muž,“ poznamenala expertka na politickou rétoriku Jennifer Merciecaová.

Podle ní je to možná způsobeno tím, že jde o vůbec první kandidátku na amerického prezidenta, a tak si ji lidé podávají přes genderové a misogynní nadávky.