Clintonová čelí další aféře – tentokrát jde o podezřelé dary

Washington - Do amerických primárek zbývá tři čtvrtě roku, předvolební boj už ale začal. Nová kniha konzervativního novináře Petera Schweizera má poukazovat na podezřelý původ peněz nadace manželů Clintonových. Právě exšéfka americké diplomacie a demokratka Hillary Clintonová je jednou z favoritek. Nové tváře ale předvádí i republikáni – jen tenhle týden oznámili kandidaturu tři další osobnosti.

Podezřelé dary pro nadaci Clintonových (zdroj: ČT24)

Bílý dům katapultoval exprezidenta Billa Clintona do pozice, kdy si za přednášky může účtovat statisíce dolarů. Jeho jméno pomáhá do pokladny nadace dalším milionům. Jenže ne všechny zlaté dolary se třpytí - jeho ženě to dlouhou cestu na stejnou adresu může zkomplikovat.  

„Clintonova nadace argumentuje, že neexistuje žádný důkaz, že by ministryně Clintonová byla jakkoli ovlivněna těmito cizími dary,“ podotkla redaktorka CBS Nancy Cordesová. „E-maily byly v tomto případě zničeny. Příspěvky nebyly nikdy zveřejněny. Za takové situace je těžké něco dokazovat nebo nedokazovat,“ konstatoval republikánský senátor David Vitter. 

Hillary Clintonová
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Julie Jacobson

Clintonovi chtějí informace o darech zpřístupnit. „Vrátili jsme se do politické sezony, a tudíž se staneme cílem různých odvádění pozornosti a útoků a já jsem na to připravená,“ tvrdí prezidentská kandidátka.

Další aféry Hillary Clintonové 

V roce 2012 islámští ozbrojenci zaútočili v Benghází na americké velvyslanectví. Při útoku zemřel americký velvyslanec Chris Stevens a další tři Američané. Republikáni poté napadli Obamovu vládu, že dostatečně nezabezpečila amerického diplomata v Libyi. Clintonová kvůli tomu vypovídala před zvláštním senátním výborem. K odpovědnosti za útok se sice přihlásila, ovšem zároveň se přiznala k tomu, že neviděla na vlastní oči žádost o zpřísnění bezpečnostních opatření pro zdejší americkou misi. 

Clintonové může zkomplikovat cestu k demokratické prezidentské nominaci také aféra se soukromým e-mailem. Ten měla používat v době svého působení na ministerstvu zahraničí. Americké ministerstvo zahraničí avizovalo, že její e-mailovou komunikaci zveřejní. Clintonová se vůči kritice ohradila - používání soukromé schránky prý bylo jednodušší a dělali to i jiní.  

Mimořádná pozice Clintonové mezi demokraty je zároveň její Achillovou patou. Stává se terčem pro všechny jedovaté šípy ze strany republikánů. Mezi ně čerstvě přibyla i Carly Fiorinová, bývalá šéfka Hewlett Packard. „Naši zakladatelé nepočítali s tím, že bychom někdy měli mít profesionální politickou třídu. Věřili, že občané a vůdci se mají nabízet a přihlásit k službě,“ říká Fiorinová. 

Kandidovat na prezidenta chce rovněž černošský lékař Ben Carson nebo guvernér státu Arkansas Mike Huckabee, nemluvě o dřívějším Tedu Cruzovi, Marcu Rubiovi a Randu Paulovi. Republikáni tak budou mít z koho vybírat, ale jeden velký favorit jim zatím chybí.

Republikán Mike Huckabee
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Danny Johnston