Gazeta Wyborcza: Boston aneb teror médií

Varšava – „Nenecháme se terorizovat!“ prohlásil americký prezident Barack Obama koncem uplynulého týdne, ve kterém se Amerika nechala terorizovat jako nikdy předtím, píše polská Gazeta Wyborcza v komentáři k pumovým útokům na Bostonský maraton a následnému pátrání po jeho strůjcích. Teroristé z al-Káidy museli unést čtyři letadla, zničit dvě nejvyšší budovy v New Yorku a jedno křídlo washingtonského Pentagonu a zabít tři tisícovky lidí, aby otřásli Amerikou. Bratři Carnajevovi dali dohromady dvě primitivní bomby v papiňácích, které zabily tisíckrát méně lidí, a také otřásly Amerikou, píše autor článku Mariusz Zawadzki.

Od pondělka, kdy na maratonu v Bostonu vybuchly dvě bomby, které zabily tři lidi a dalších 200 zranily, se každým dnem stávalo zřejmějším, že čin nešťastných bratří Carnajevových, vykolejených životem v cizině, přebil atentáty z 11. září 2001. Po celý týden od atentátu se nehledělo na nic jiného. Úplně se zapomnělo i na nevyzpytatelnou Severní Koreu a na její jadernou bombu. Celá Amerika zatajila dech a sledovala v televizi a na internetu nekonečný přímý přenos z Bostonu. Veškerá uměřenost šla stranou. Aniž bychom bagatelizovali tragédii obětí a symboličnost útoku na nejstarší maraton na světě, je třeba si uvědomit, že v týž den, kdy v Bostonu bouchly hrnce, v Iráku bomby zabily 60 lidí.

O tom, že přílišné sledování televize škodí i nejbystřejším úsudkům, svědčí případ čtyř senátorů z Washingtonu. Když už bylo po všem, vyzvali, aby se s mladším z atentátníků, který byl o páteční noci zajat živý, nezacházelo jako s Američanem, ačkoliv má občanství USA, ale jen jako s „nepřátelským bojovníkem“.

Nepochybně jedním z důvodů úžasného rozruchu okolo bratří Carnajevových je psychóza vytvořená Usámou bin Ládinem a jeho spolubojovníky, kterou následně přiživoval tým amerického prezidenta George W. Bushe v rámci „války s terorem“. Vůdce al-Káidy se musí ve svém teroristickém ráji za břicho popadat, když vidí, k jakému šílenství dovedl Ameriku.

Všechny zásluhy ale nelze připsat výlučně bin Ládinovi. Bez pomoci a vytrvalosti amerických novinářů by takový úspěch nebyl možný. I v situaci, kdy neměli o atentátu co říct, pořád dokola mluvili a ukazovali obrázky z Bostonu a okolí. Předstihovali se v rozhlašování fám a zvali do studií experty všeho druhu, aby s vážnými tvářemi spekulovali nad teoriemi, které si nejčastěji zcela vycucali z prstu. Zejména se zkompromitovala CNN, která už v úterý oznámila, že podezřelí jsou ve vazbě, ačkoliv tou dobou policie neměla ani nejmenší tušení, kdo bomby nastražil.

V éře internetu, Facebooku a Twitteru se informace a dezinformace šíří samozřejmě samy o sobě bez jakékoliv kontroly. Ale i tak a bez veškerého přehánění zůstávají novináři z největších médií stále hlavními dodavateli internetového obsahu. Ale žurnalisté nerozumně a s úsilím hodným lepší věci roztáčeli hysterii.

Těžko najít lepší motivaci pro příští atentátníky

Teror nejvíce pocítili obyvatelé Bostonu, který byl částečně ochromen po celý týden a úplně pak v pátek, kdy se odehrával veliký hon na mladšího z bratří, devatenáctiletého Džochara. Metro a autobusy nejezdily, letadla nelétala, statisíce lidí dostaly příkazem zamknout se doma a nikoho nepouštět. Něco podobného se v dějinách Ameriky a světa snad ještě nestalo.

Gigantická policejní operace možná byla nutná, ale představuje pochybné vítězství, přestože bratři Carnajevovi byli nakonec zneškodněni. Všichni potenciální teroristé z naší globální vesnice se dozvěděli, že stačí jen dva staré hrnce předělané na bomby, aby po několik dnů terorizovali celou Ameriku a ochromili jedno z největších amerických měst. Skutečně těžko najít lepší motivaci pro příští atentátníky, dodává polský list.

Vydáno pod