Podle Erdogana svět jen mlčky přihlíží genocidě Rohingů

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil vývoj na západě Barmy za genocidu vedenou vůči tamnímu muslimskému obyvatelstvu. Učinil tak na mítinku své Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) v rámci oslav muslimského svátku oběti íd al-adhá. Za poslední týden se vyostřily střety mezi barmskými bezpečnostními silami a muslimskou menšinou Rohingů. Barmská armáda dnes uvedla, že o život přišlo asi 400 lidí.

„Děje se tam genocida. Mlčí se o tom. Všichni, kdo odvracejí zrak od této genocidy páchané pod rouškou demokracie, se na masakru podílejí,“ řekl Erdogan na slavnosti v turecké metropoli. Už v pondělí uvedl tento zastánce politického islámu, že svět je „slepý a hluchý“ k utrpení Rohingů a žádal od mezinárodního společenství větší angažovanost.

Aktuální vlna násilí v barmském Arakanském státě, kde žije většina z přibližně milionu barmských Rohingů, připravila o střechu nad hlavou desítky tisíc lidí. OSN odhaduje, že jich 38 000 jen za poslední týden uprchlo do sousedního Bangladéše. Ten prý další uprchlíky nezvládne přijmout, avšak o přechod hranice se snaží dalších asi 20 000 běženců.

Rohingové, kteří čekají na přijetí do uprchlického tábora v Bangladéši
Zdroj: Reuters/Mohammad Ponir Hossain

Barmská armáda přitvrdila postup v oblasti poté, co 25. srpna muslimští rebelové na třiceti místech zaútočili na členy bezpečnostních složek. Prý jde o „pročišťovací operaci“ a armáda tvrdí, že již zabila 370 rohinžských povstalců, které označuje za teroristy. Uprchlíci však světovým médiím líčí, že vojáci zapalují celé rohingské vesnice a střílí po civilistech. Muslimské Rohingy neuznává převážně buddhistická Barma jako oficiální menšinu a členům tohoto etnika odepírá některá základní práva.

Vymezit se vůči událostem v Barmě je podle Erdogana morální povinností Turecka. O věci by chtěl vést důkladnější jednání v rámci Valného shromáždění OSN, které začne 12. září v New Yorku.