Filipínská policie válčí s drogami. Veřejnost ale protestuje proti popravám bez soudu

Válka proti drogám vyvolává na Filipínách stále větší protesty (zdroj: ČT24)

Přibývá mrtvých, sílí protesty veřejnosti, zahraničních diplomatů a nevládních organizací. Válka proti drogám vyhlášená filipínským prezidentem Rodrigem Dutertem však neúprosným tempem pokračuje dál.

Protidrogové razie filipínské policie provází podle kritiků násilí i popravy bez soudu. Policisté tvrdí, že jednají v sebeobraně. Podezřelí překupníci a uživatelé drog bývají podle nich ozbrojení a kladou odpor.

Boj proti drogám a zločinnosti byl klíčovou součástí Duterteho předvolební kampaně. Po jeho loňském nástupu k moci začala policie provádět rozsáhlé razie přímo v domech podezřelých obchodníků s drogami. 

Razie mají Duterteho souhlas. Když v polovině srpna bylo v Bulacanu zabito 32 lidí, prohlásil, že je dobře, že bylo zabito 32 zločinců.

„Zabíjejme 32 každý den. Možná tím zmírníme problémy, které trápí tuto zemi,“ uvedl podle agentury ČTK. 

Rodrigo Duterte
Zdroj: Lean Daval Jr/Reuters

Pohřby zabitých se stávají protestními akcemi s výzvami: Zastavte policejní vraždění, bojujme za spravedlnost.

To, co se děje, nejsou jen vraždy bez soudu. Mnozí říkají: Je dobře zabíjet drogově závislé. Jenže to není dobré. Když něco takového slyším, kroutím hlavou a říkám si, že něco na duši Filipínců zemřelo. Musíme se z toho vzpamatovat, ještě je to možné.
Robert Reyes
filipínský kněz

Trestní oznámení na policii podali i rodiče sedmnáctiletého chlapce, zavražděného v metropoli Manile. 

Chlapce zadrželi v polovině srpna policisté v civilu. Svědectví kolemjdoucích i záznamy pouličních kamer ukázaly, že ho zavlekli do jedné z temných uliček. Místní lidé pak už jen našli mrtvé tělo se střelnou ránou v hlavě.