Další napětí mezi Ankarou a Berlínem. Turecko nechalo zatknout německého spisovatele

Horizont ČT24: Spisovatel Akhanli "píše" další kapitolu v napětí mezi Německem a Tureckem (zdroj: ČT24)

Dogan Akhanli, německý spisovatel tureckého původu, píše další kapitolu ságy o mrznoucích německo-tureckých vztazích. Ale ne doslova: tahanic a rozporů je sám aktérem.

Na tureckou žádost vydanou Interpolem zadržela Akhanliho na dovolené ve Španělsku policie. Spisovatele sice potom propustila, obvinění ze zneužívání největší policejní organizace na světě k pronásledování politických odpůrců ale zůstává.

Dogan Akhanli je sice volný, úplně vyhráno ale nemá. Turecko má 40 dní na podání žádosti o jeho vydání. A dokud se vše nevyřídí, musí Akhanli nedobrovolně zůstat ve Španělsku.

„I když jsem tady na španělské půdě volný, nemůžu si tuto volnost užít,“ komentoval svoji situaci Akhanli.

Podle německých úřadů zavání obvinění mířící na hlavu Akhanliho z Turecka politickým procesem. Spisovatel za své opoziční aktivity seděl v rodné zemi v 80. letech za mřížemi. Po útěku do Německa si nechal jen jeho občanství. Vláda v Berlíně i Evropská komise vycházejí z toho, že španělská justice Akhanliho nevydá.

„Není možné zneužívat mezinárodní organizace, jako je Interpol, k takovým účelům. Bohužel je to jen jeden z mnoha případů,“ rozohnila se německá kancléřka Angela Merkelová.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Zdroj: Umit Bektas/Reuters

Nedávno Turecko přes Interpol vyzvalo k pátrání po příznivcích hnutí klerika Gülena, kterého prezident Recep Erdogan viní ze zosnování pokusu o puč. Podle tureckých médií byla na seznamu Ankary jména 60 tisíc lidí a stovek firem. Později to turecké úřady označily za komunikační problém a data smazaly.

V souvislosti s případem Akhanli se znovu mluví o aktivitě tureckých tajných služeb v zahraničí. Připomíná se také už velmi dlouhý seznam událostí, které posílají německo-turecké vztahy stále blíž úplnému bodu mrazu. Mezi poslední položky se zařadila výzva prezidenta Erdogana v Německu žijícím Turkům, aby nechodili k volbám.

„Tohle vše má jediný cíl. Poštvat lidi v Německu proti sobě. Ty s kořeny v Turecku proti Němcům,“ uvedl německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel.

Vláda v Berlíně v červenci oznámila, že přehodnotí svůj vztah k Ankaře, a varovala německé občany a firmy v Turecku před možnými problémy s tamní justicí. Kancléřka Merkelová kvůli aktuálnímu dění a případu Akhanli nevyloučila další zpřísnění této linie.