Při bouřce v Rakousku zemřeli dva lidé, desítky utrpěly zranění

Dva lidé přišli v noci na sobotu o život při silné bouřce nedaleko města Braunau am Inn v Horních Rakousích. Zřítil se na ně festivalový stan. Dalších nejméně 40 lidí utrpělo zranění, z toho deset těžká. V Bavorsku nepřízeň počasí způsobila komplikace zejména v železniční dopravě, přerušeno muselo být několik hudebních festivalů.

Ve stanu v obci St. Johann am Walde nedaleko Braunau bylo asi 650 lidí, kteří přišli na každoroční oslavu dobrovolných hasičů. Konstrukce se ale při bouřce zřítila a vítr rval stan pryč. Slavnost se konala na prostranství v zalesněném terénu, kam se záchranáři mohli jen obtížně dostat.

V Bavorsku se v noci dočasně zastavil provoz vlaků mezi Mnichovem a Salcburkem, policie musela částečně uzavřít i několik dálnic. Bouřka přerušila koncerty pod širým nebem a pořadatelé festivalu v Übersee u jezera Chiemsee ho předčasně ukončili. Asi pět desítek lidí zdravotníci ošetřili, některým z nich pomáhali psychologové. Liják a vichřice zdevastovaly tamní kemp, záchranáři zřídili nouzové ubytování. 

Nepřízeň počasí v noci zasáhla také Česko. Kvůli bouřce je nyní v Jihočeském kraji několik tisícovek domácností bez elektřiny. Mimo provoz také stále zůstávají některé železniční tratě.