V Bílém domě vře spor kvůli únikům informací. Priebus končí

Americký prezident Donald Trump jmenoval novým personálním šéfem Bílého domu dosavadního ministra vnitřní bezpečnosti Johna Kellyho, který nahradí kritizovaného Reince Priebuse. Nový šéf prezidentské komunikace Anthony Scaramucci předtím v rozhovoru pro časopis New Yorker zahrnul vulgárními útoky nejen Priebuse, ale i hlavního Trumpova stratéga Steva Bannona kvůli kauze s únikem informací.

Podle Trumpa je Priebus „dobrý člověk, který dobře sloužil své zemi“. Kelly podle něj odvede „fantastickou práci“, protože je skvělý už jako ministr.

Spor mezi Scaramuccim a Priebusem doutnal už před Scaramucciho nástupem do funkce, kam přišel s pověstí „napraveného“ Trumpova kritika. Jeho příchodu se údajně Priebus vehementně snažil zabránit. Podnětem k tvrdému útoku na personálního šéfa se stala středeční zpráva deníku Politico, který informoval o Scaramucciho příjmech z podílu na investiční firmě, jež pobíral ještě v červnu.

Scaramucciho, bývalého finančníka z Wall Street, jmenoval prezident do svého týmu minulý pátek. Krátce nato nový šéf komunikace překvapivě obvinil Priebuse z úniků informací a vyzval Federální úřad pro vyšetřování (FBI), aby se jeho jednáním zabýval.

„Pokud chce Reince objasnit, že není původcem úniků, ať to udělá,“ řekl Scaramucci v rozhovoru s televizí CNN. List The Washington Post v této souvislosti upozornil, že informace o Scaramucciho příjmech jsou veřejně dostupné a nebylo nutné je médiím tajně předávat.

Anthony Scaramucci
Zdroj: Jonathan Ernst/Reuters

V rozhovoru s reportérem magazínu New Yorker Scaramucci své útoky ještě zesílil, když Priebuse vulgárně napadl. Znovu personálního šéfa Bílého domu obvinil z úniků informací a předpověděl, že brzy odstoupí. Nemilosrdně kritizoval i Bannona, který údajně zneužívá Trumpovy slávy, aby se sám zviditelnil. „Nehodlám si honit vlastní triko, nejsem Steve Bannon, jsem tady, abych sloužil zemi,“ řekl.

Když se článek v časopisu New Yorker objevil na internetu, pokusil se Scaramucci na Twitteru o omluvu. „Občas užívám silný slovník. Na tomto poli se toho napříště zdržím, ale nevzdám vášnivý boj za program Donalda Trumpa,“ napsal Scaramucci. V dalším tweetu napsal, že udělal chybu, když veřil reportérovi. Americká média spor interpretují jako souboj o vliv.

Sám Priebus dosud na Scaramucciho verbální útoky veřejně nezareagoval. Personálního šéfa Bílého domu se však veřejně zastal vlivný předseda Sněmovny Ryan, podle něhož odvádí Priebus „fantastickou práci“. „Pokud mají ti dva pánové rozdílné názory, poradil bych jim, aby si sedli a vše si ujasnili,“ řekl Ryan na tiskové konferenci.

Steve Bannon
Zdroj: EPA

Třiapadesátiletý někdejší finančník Scaramucci nastoupil do čela oddělení komunikace, když upadl v nemilost tehdejší mluvčí Sean Spicer, jehož veřejná vystoupení se nejednou stala terčem kritiky. Spicer krátce po Scaramucciho příchodu na svou funkci rezignoval.

Trump si od lednového nástupu do funkce opakovaně stěžoval, že z jeho týmu unikají informace, které v médiích vyznívají pro prezidenta nepříznivě. Bílý dům postupně omezoval dříve každodenní Spicerovy brífinky, na nichž jej nahradila výrazně méně sdílná Sarah Huckabeeová Sandersová. Některé tiskové konference dokonce začal prezidentský úřad pořádat bez přítomnosti televizních kamer.