Kos: Nejméně dva mrtví po silném zemětřesení. Češi jsou v pořádku

Řecký ostrov Kos postihlo silné zemětřesení (zdroj: ČT24)

Nejméně dva lidské životy a více než stovku zraněných si na řeckém ostrově Kos v Egejském moři vyžádalo zemětřesení, které bylo v noci zaznamenáno u řecko-turecké námořní hranice. Otřesy způsobily i značné materiální škody na budovách a přístavu v hlavním městě ostrova. Čeští turisté pobývající na Kosu jsou v pořádku. Zpožděné jsou však lety na ostrov i z něj.

Situace na ostrově se uklidňuje. A vzhledem k tomu, o jak silné zemětřesení se jednalo, je relativně dobrá. Na ostrově je kolem 200 tisíc turistů, nemusí se ale ničeho obávat, protože hotely jsou postaveny už podle velmi přísných pravidel proti zemětřesení. A je to vidět i v praxi - žádný se nezřítil.
Soňa Dorňáková Stamu
spolupracovnice ČT v Řecku

„Jsme ve spojení s našimi kolegy na ostrově Kos a máme od nich zprávy, že čeští i slovenští turisté jsou v pořádku,“ uvedl Jan Bondy, velvyslanec České republiky v Řecku.

Ani české ministerstvo zahraničí nemá žádné informace o tuzemských obětech zemětřesení jak na Kosu, tak v Turecku. „Zatím se nám neohlásil žádný Čech s tím, že by měl nějaké problémy,“ řekla mluvčí ministerstva Michaela Lagronová. Ministerstvo rozesílá sms zprávy lidem zaregistrovaným v systému DROZD, ve kterých jsou i kontaktní údaje na české úřady pro případ problémů.

Otřesy postihly zejména hlavní město

Nejvíce škod je hlášeno z hlavního města ostrova Kos, kde také po propadu stropu v baru zemřeli švédský a turecký občan. Jsou zatím jedinými potvrzenými oběťmi zemětřesení, které podle Evropského středomořského seizmologického centra (EMSC) dosahovalo síly 6,7 stupně. Jeho epicentrum se nacházelo ve vzdálenosti 12 kilometrů jižně od letoviska Bodrum. Ohnisko otřesů leželo v hloubce 10 kilometrů.

Zraněno bylo podle úřadů na Kosu asi 120 osob, mnozí se zlomeninami, a nejméně čtyři vážně zranění museli být letecky přepraveni k ošetření na Krétu. V tureckém Bodrumu vyhledalo lékařské ošetření asi 70 lidí.

„Zbytek ostrova nemá žádný problém, jedině hlavní město,“ řekl starosta Giorgos Kyritsis. Počet zraněných podle Giorgose Halkidiose z místní správy přesáhl stovku. „Dva či tři jsou ve vážném stavu,“ dodal. Záchranáři prohledávají trosky, zda pod nimi nejsou uvězněni lidé, které otřesy zastihly uprostřed noci, a pomáhá i armáda.

Zemětřesení zasáhlo rovněž ostrov Rhodos a postiženo je i turecké letovisko Bodrum, kde zdravotníci podle agentury AP ošetřili okolo 350 většinou lehce zraněných.

Velvyslanec Bondy: Čeští turisté jsou v pořádku (zdroj: ČT24)

Následovala přílivová vlna

Otřesy způsobily podle EMSC i přílivovou vlnu tsunami, a proto centrum na svém twitterovém účtu doporučilo vyhnout se plážím a uchýlit se do bezpečí na výše položených místech. Svědci popisují vysoké vlny, které zřejmě poškodily nábřeží hlavního města ostrova. V Bodrumu zaplavila vzedmutá hladina moře několik obchodů. 

Přehled nejhorších zemětřesení v Evropě
Zdroj: ČTK/ČT24

V oblasti jsou zemětřesení poměrně častá. Minulý měsíc pobřeží na západě Turecka a řecký ostrov Lesbos postihlo zemětřesení o síle šesti stupňů, které si na Lesbu vyžádalo jednu lidskou oběť, deset zraněných a rozsáhlé hmotné škody. V případě Turecka se otřesy dotkly turistického letoviska Izmir a jeho okolí.

  • Obě země zažily i výrazně horší katastrofy. Více než 600 lidí zemřelo na východě Turecka v říjnu 2011 při zemětřesení o síle 7,2 stupně. V roce 1999 dvě mohutná zemětřesení zabila na 20 000 lidí na hustě obydleném severozápadě Turecka. V témže roce v Řecku si 143 životů vyžádalo zemětřesení o síle 5,9 stupně.

Názor seismologa

Podle seismologa Jana Zedníka z Geofyzikálního ústavu AV ČR došlo k zatím poslednímu zemětřesení ničivého charakteru, které se odehrálo přímo na Kosu, v dubnu 1933. Jeho magnituda byla velmi podobná síle provázející nynější otřesy, ovšem tenkrát byly následky katastrofy mnohem hrozivější.

„Hodně záleží na tom, jak daleko je zemětřesení (a jeho epicentrum) od obydlených oblastí. Toto vzniklo na půl cesty mezi ostrovem Kos a tureckým pobřežím,“ poznamenal Zedník.

Seismolog: Kdyby zemětřesení vzniklo přímo pod ostrovem, jeho účinky by byly asi výraznější (zdroj: ČT24)