USA měly v Saúdské Arábii tajnou leteckou základnu

Washington - Podle amerických médií měla v minulých dvou letech CIA v Saúdské Arábii tajnou leteckou základnu pro bezpilotní letouny. Ta měla pomoci k dopadení členů al-Káidy na Arabském poloostrově, zejména v Jemenu. Měl odtud letět i bezpilotní letoun, který v září roku 2011 zabil i radikálního islámského duchovního Avara Al-Awlakího.

Spojené státy stáhly ze Saúdské Arábie v roce 2003 většinu svých jednotek, které byly nasazeny v Perském zálivu kvůli válce v roce 1991. Zůstali tady pouze příslušníci výcvikové mise. Na konci roku 2009 se ale americká administrativa rozhodla zřídit v oblasti tajnou leteckou základnu. Podle The Washington Post jednal s vládou v Rijádu o vzniku základny Obamův poradce John Brennan, který dříve šéfoval místní pobočce CIA.

Letecká základna měla sloužit k dopadení vysoce postavených představitelů al-Káidy v Jemenu, které v té době považovala americká armáda za přímou hrozbu pro Spojené státy. Ze základny startovala letadla podle všeho bez povolení jemenské vlády. 

Anvar Al-Awlakí
Zdroj: Rex Features/ISIFA

Brennana přitom teď chce Obama postavit do čela CIA. Jenže existence tajné základny v Saúdské Arábii vyvolává kritiku, stejně jako samotná administrativou utajovaná politika cílených zahraničních útoků proti lidem podezřelým z kontaktů s al-Káidou. Odpůrcům se nelíbí především fakt, že při útocích jsou ohroženi i civilisté. Například při útoku na Al-Awlakího zemřeli další tři lidé - včetně jeho 16letého syna.

Co je bezprostřední hrozba?

Z interního dokumentu amerického ministerstva spravedlnosti, který byl včera zveřejněn, vyplývá, že Spojené státy mohou legálně zaútočit v zahraničí proti lidem, kteří představují „bezprostřední hrozbu“. Tento pojem je přitom v dokumentu definován poměrně široce. Hrozba nemusí být ani založena na zpravodajských informacích o nějakém specifickém útoku. Bezpilotní letouny tak mohou zabíjet podezřelé teroristy, i když nejsou důkazy, že se připravuje bezprostřední a konkrétní spiknutí proti Spojeným státům.   

Skupina senátorů z obou politických stran vyzvala administrativu prezidenta Baracka Obamy, aby zveřejnila veškerá právní zdůvodnění toho, že prezident má pravomoc zabíjet americké občany v zahraničí bez soudu.

CIA přitom loni požádala americkou vládu o povolení rozšířit útoky bezpilotních letounů v Jemenu i na místa, kde rozvědka zjistí pomocí informátorů nebo špionážních záběrů podezřelou aktivitu - například přípravu výbušnin nebo velká shromáždění v objektech, o nichž se ví, že patří al-Káidě.