Zeman v Číně navštívil památník nan-ťingského masakru a podepsal další memoranda

Zeman uctil v Číně oběti nan-ťingského masakru (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman pokračuje v návštěvě Číny. Ve městě Nan-ťing navštívil památník takzvaného nan-ťingského masakru. Japonci při něm v roce 1937 zavraždili podle Pekingu více než 300 tisíc lidí. Někteří japonští politici a akademici masakr popírají nebo udávají nižší čísla. Český prezident je jedním z prvních světových státníků, kteří památník v Nan-ťingu navštívili.

„Přijel jsem, abych se sklonil s hlubokou úctou před oběťmi nan-ťingského masakru, stejně jako jsem před dvěma lety přijel na přehlídku do Pekingu,“ řekl Zeman místnímu tajemníkovi komunistické strany Li Čchiangovi. U památníku položil prezident se svou manželkou Ivanou věnec.

Vojenskou přehlídkou v roce 2015 si Čína připomínala výročí 70 let od konce druhé světové války. Zeman dodal, že lze říci, že druhá světová válka začala nikoli v roce 1939, ale o dva roky dříve v Nan-ťingu. „Chápeme-li to jako válku, ať už proti německému nebo japonskému fašismu,“ dodal Zeman.

Schwarzenberg a Skála o možných dopadech Zemanovy cesty do Číny (zdroj: ČT24)

Během zhruba šesti týdnů na konci roku 1937 japonští vojáci v Nan-ťingu hromadně popravovali zajaté čínské vojáky a civilisty či znásilňovali ženy. Velká část města byla vypálena. Přesný počet obětí není znám. Podle Číny japonští vojáci ve městě zabili 300 tisíc lidí. Poválečný spojenecký tribunál stanovil počet obětí o něco nižší. Někteří konzervativní japonští politici a akademici ale masakr zcela popírají.

Události v Nan-ťingu jsou častým předmětem sporů mezi Čínou a Japonskem. Japonsko například loni odmítalo poslat Organizaci Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) finanční příspěvek za rok 2016, protože do registru Paměť světa UNESCO byly zapsány dokumenty vztahující se k Nan-ťingu.

Čínské děti by se měly léčit v Česku

Pražský hrad se kvůli návštěvě zhoršení vztahů s Japonskem neobává, protože se jedná pouze o uctění památky obětí, řekl ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák. Dodal, že za rozhodnutí Zemanovi poděkoval i čínský prezident Si Ťin-pching.

Tajemník komunistické strany v Nan-ťingu Čchiang Zemanovi řekl, že věří ve zlepšení hospodářských vztahů mezi ČR a provincií Ťiang-su. Zlepšovat chce i spolupráci ve zdravotnictví.

Za přítomnosti obou politiků byla podepsána tři memoranda. Jedno z nich počítá s organizací léčby čínských dětí v České republice. Zdravotnictví se týká i memorandum o spolupráci mezi českým ministerstvem zdravotnictví a zdravotnickým úřadem čínské provincie Ťiang-su. Třetí memorandum je věnováno spolupráci firem Sotio a Sanpower.