Poláci dostali od kardinála Duky relikvii svatého Václava

Polsko dostalo od kardinála Duky relikvii svatého Václava (zdroj: ČT24)

Pražský arcibiskup Dominik Duka daroval kostelu ve Wroclavi relikvii svatého Václava. Pro Poláky je to jedna z velkých křesťanských událostí. Ostatek českého svatého spočinul v chrámu, který nechal postavit Karel IV. Slavnostní mše připomněla i památku zesnulého kardinála Miloslava Vlka.

„Máme velkou radost, protože jako věřící víme, že přítomnost relikvie zvyšuje nejen prestiž,“ uvedl arcibiskup Jozef Kupny.

Kostel, jehož patronem je právě svatý Václav, nechali vystavět v roce 1351 Karel IV. a polský král Kazimír Velký. V té době patřil k největším gotickým stavbám a dodnes patří k nejznámějším v Polsku. „Je to největší zachovalý gotický kostel ve Wroclawi, protože zázrakem nebyl zničen,“ uvedl historik Pawel Skrzywanek.

Už několik staletí je označován jako kostel tří národů - českého, polského a německého. Ale teprve až nyní jsou v něm relikvie všech tří svatých: Stanislava, Doroty i Václava. Stává se častým cílem českých turistů i poutníků, každoročně jich přibývá.

Duka: Měli bychom se více vracet k postavám historie

Kardinál Duka na slavnostní mši v zaplněném kostele uvedl, že národy v Evropě by se měly dnes více vracet ke svým kořenům a postavám historie. „Měli bychom si uvědomit, kde jsou základy, z kterých vyrůstáme. Postava svatého Václava je zcela jistě více než jen legendární,“ uvedl Duka.

Kromě polštiny bylo slyšet i češtinu. Na mši totiž přišli také studenti místního gymnázia, které je jediným v celém Polsku, kde se rozhodli učit jazyky svých sousedů.

Vydáno pod