Merkelová prý nevěděla, že němečtí zpravodajci sledují spojence

Zpravodaj ČT: Výsledná zpráva bude v červenci (zdroj: ČT24)

Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) podle svých slov nevěděla v roce 2013 o tom, že Spolková zpravodajská služba (BND) špehuje spojence. Šéfka německé vlády, která trvá na tom, že sledování mezi spojenci je nepřípustné, to podle německých médií řekla před parlamentní vyšetřovací komisí, která se zabývá činností americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) v Německu.

Špionážní aféra vypukla v Německu v létě 2013, poté co někdejší spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden zveřejnil dokumenty, které ukazovaly na rozsáhlé sledovací a odposlechové praktiky NSA. Ze zveřejněných složek vyplynulo, že Američané sledovali i vrcholné evropské politiky, včetně Merkelové.

Tato odhalení výrazně narušila vztahy mezi Berlínem a Washingtonem. Německá kancléřka se tehdy nechala slyšet, že není možné, aby se spojenci vzájemně špehovali. Později se však ukázalo, že i německá BND sledovala vlády a instituce spřátelených zemí. Dohled nad touto tajnou službou má přitom právě kancléřství.

Merkelová před vyšetřovací komisí uvedla, že o postupech BND vůči spojencům nic nevěděla a ani nemohla, protože se věcí nezabývala. Bývalý šéf kancléřství Ronald Pofalla už dříve vypověděl, že BND jednala na vlastní pěst a jeho o tom informovala až v říjnu 2013. Merkelové o tom podle svých slov neřekl.

Kancléřka také uvedla, že její věta o nepřípustnosti špehování mezi spojenci není nesprávná kvůli tomu, že se BND chovala jinak. „Ta věta mi tehdy připadala z německé perspektivy jako trivialita,“ poznamenala Merkelová, jejíž slova ve světle později známých informací opakovaně kritizovala opozice.

Vydáno pod