Američané asi sledovali i mobil Angely Merkelové

Berlín - Americké tajné služby údajně sledovaly mobilní telefon německé kancléřky Angely Merkelové. Podle serveru Der Spiegel se tak možná dělo několik let. Merkelová kvůli kauze dnes volala americkému prezidentovi Obamovi a žádala okamžité vysvětlení. Obama ji ujistil, že Washington její komunikaci v současné době nesleduje. Bílý dům ale nepotvrdil, že se tak nedělo v minulosti.

Der Spiegel má k dispozici materiály od bývalého technika amerických tajných služeb Edwarda Snowdena. Podle Spiegelu právě jeho rešerše daly podnět německým úřadům k nyněší reakci.

Mluvčí spolkového kabinetu Steffen Seibert potvrdil, že Merkelová kvůli záležitosti mluvila s americkým prezidentem: „Dala jasně najevo, že s takovými praktikami, pokud se indicie potvrdí, jednoznačně nesouhlasí a považuje je za naprosto nepřijatelné.“

„Pokud by se ukázalo, že se američtí špioni dokázali probourat do komunikace německé kancléřky, znamenalo by to velkou porážku i pro německé tajné služby. Angela Merkelová totiž používá takzvaný kancléřský mobil, který německá kontrarozvědka považovala za naprosto bezpečný,“ uvedl zpravodaj ČT v Německu Martin Jonáš.

Tohle se mezi přáteli nedělá

Mezi blízkými přáteli a partnery, jakými jsou po desetiletí Německo a USA, není podle německého vládního mluvčího sledování šéfa kabinetu možné. Merkelová byla navíc terčem sledování Američanů několik let. „Prezident kancléřku ujistil, že Spojené státy její komunikaci nesledují a ani nebudou sledovat,“ řekla Spiegelu mluvčí americké Rady národní bezpečnosti (NSC). Odmítla však výslovně potvrdit, že se tak nedělo v minulosti. Také mluvčí Bílého domu James Carney řekl, že „Spojené státy nemonitorují a nebudou monitorovat komunikaci kancléřky“.

„Bylo by to závažné narušení. Takovým praktikám je nutné bezodkladně zamezit,“ zdůraznil Seibert. Merkelová podle něj v rozhovoru s Obamou vyjádřila očekávání, že „americké úřady Německu objasní možný celkový objem takových odposlouchávacích praktik, a odpoví tak na otázky, které spolková vláda kladla už před několika měsíci.“

Barack Obama s Angelou Merkelovou
Zdroj: Pablo Martinez Monsivais/ČTK/DPA

Merkelová vyjádřila německé obavy z odposlechů při červnové návštěvě Obamy v Německu. Rovněž podpořila volání po posílení ochrany komunikačních dat na celoevropské úrovni.

„Jako blízký spojenec Spojených států amerických spolková vláda do budoucna očekává jasný smluvní základ pro činnost (tajných) služeb a jejich spolupráci,“ poznamenal Seibert.

Skandál, který rozvířil Snowden poskytnutím důvěrných informací tisku, v posledních dnech opět nabývá na závažnosti. Der Spiegel v aktuálním vydání rovněž píše, že po několik let byli oběťmi americké špionáže mexická vláda a bývalý prezident Felipe Calderón. Už dříve se hovořilo o podobné špionáži NSA v Brazílii. Francouzský deník Le Monde zase v pondělí napsal, že NSA od prosince 2012 do ledna 2013 pořídila více než 70 milionů nahrávek telefonických dat Francouzů.