Vlny o výšce mrakodrapů? Portugalské Nazaré je rájem surfařů

V ráj surfařů se v zimě mění portugalské letovisko Nazaré. Mnohametrové vlny lákají dobrodruhy z celého světa. Před čtyřmi lety tu havajský surfař sjel vlnu velikosti mrakodrapu, čímž pokořil dosavadní rekord. Slibně se ale rozvíjí i místní cestovní ruch.

Vysoké vlny nalákaly do kdysi tiché rybářské vesničky řadu milovníků tohoto vodního sportu. „Je to brutální, jak vás smetou ty vlny. Nikdy jsem nezažil nic podobného. Drží vás to pod vodou a jste tam jako v pračce,“ podotkl jeden z nadšenců Ross Clarke Jones.

Brutalita a velikost zdejších vln má zdůvodnění. V Atlantiku tam vede přes 240 kilometrů dlouhý kaňon, který oceán ještě před Nazaré rozbouří. Vlny pak prudce stoupají a zlomí se, ještě než dosáhnou břehu.

Portugalské Nazaré
Zdroj: Rafael Marchante/Reuters

Před čtyřmi lety tu sjel havajský surfař Garrett McNamara největší vodní stěnu na světě o výšce asi 30 metrů. Místo ho tak nadchlo, že zde každý rok šest měsíců trénuje.

„Myslím, že Portugalsko se v následujících letech stane Mekkou surfování. Jsem si tím jistý. Francie je skvělá a i ostatní země mají dobré vlny, ale tady to je budoucnost evropského surfingu,“ poznamenal francouzský surfař Justine Dupont.

Místní obchodníci si mnou ruce

Nadšení jsou z popularity studených pláží i místní obyvatelé. Zimní sezona, která bývala mrtvým obdobím, jim teď přináší stovky hostů ‒ sportovců, ale i diváků oblíbeného Surfingového šampionátu.

„Změnilo to naši zimní sezonu, zaplnilo restaurace, hotely i vesnici. A děje se tak denně. Roste i příjem malých obchodníků, především rodinných podniků,“ konstatoval starosta Walter Chicharro.

Ráj surfařů: portugalské Nazaré (zdroj: ČT24)

Nazaré je Everestem na moři – pokořit ho chtějí všichni zkušení surfaři. Řada z nich přitom z vln vyvázla jen tak tak. Pláže navíc mohou být nebezpečné i pro obyčejné turisty. Před čtyřmi roky vysoká vlna usmrtila pětiletou Britku a jejího dědečka, kteří se tu procházeli.