Pro Rusy vysílá nová televize. Spustily ji Hlas Ameriky a Svobodná Evropa

Události: Nová televize pro Rusy (zdroj: ČT24)

Získat srdce a mysl obyvatel zemí bývalého Sovětského svazu a Rusů žijících v Evropě - to je cílem nového televizního kanálu, který vysílá 24 hodin denně v ruštině. Spustily ho Hlas Ameriky a Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda - tedy organizace financované americkým Kongresem.

Když Rusové spouštěli televizi Russia Today, mluvili o ní jako o alternativě k západním médiím. Američané teď spouštějí kanál Current Time (Nastojaščeje Vremja/Současný čas), který má být alternativou právě k této alternativě.

Nový nástroj, jak čelit Kremlem kontrolovaným médiím, je společným dílem Hlasu Ameriky, který sídlí ve Washingtonu, a Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda vysílajícího z Prahy. Plnohodnotný kanál navazuje na půlhodinovou relaci se stejným názvem, která se vysílala už od října 2014.

Vedení kanálu tvrdí, že nejde o propagandu nebo antipropagandu, ale o nezávislé médium. „Cílem je poskytnout takový příběh, na který se lidi mohou spolehnout a důvěřovat mu a který nemá žádný skrytý motiv,“ říká předseda americké Vysílací rady guvernérů John Lansing. 

Podle Lansinga, jehož Rada zastřešuje Hlas Ameriky i Svobodnou Evropu, američtí politici do obsahu nezasahují. Kanál vysílá přes kabel, satelit i po internetu - nejen v Rusku, ale i v západní Evropě.

Televize Nastojaščeje vremja
Zdroj: ČT24

„Teď diváci pocházejí z Ruska, z toho, co nazýváme ruskou periferií, tedy z bývalého sovětského prostoru. Ale vysíláme taky do Izraele a Německa, kde je významné ruské, rusky mluvící obyvatelstvo,“ podotýká ředitelka stanice Daisy Sindelarova. 

Ruská ambasáda ve Washingtonu na žádost České televize o rozhovor nereagovala. Nový ka-nál přichází v době nových vztahů s Moskvou. Podle jeho vedení zatím není jasné, jak nebo jestli se nové priority promítnou do chodu Hlasu Ameriky nebo Svobodné Evropy.

„Máme podporu v Kongresu, finanční i jinou, abychom pokračovali v práci, kterou jsme dělali, a těšíme se na to, že to probereme s dalšími lidmi v administrativě, až se naskytne příležitost,“ uzavírá předseda vysílací rady Lansing.  

  • Hlas Ameriky je největším americkým vysílatelem do zahraničí. Funguje od roku 1942 a vysílá ve více než čtyřiceti jazycích. Jeho úkolem je poskytovat „přesné, objektivní a komplexní zpravodajství.“ Kromě toho má reprezentovat Spojené státy, jejich „myšlenky, instituce a politiku“ a poskytovat „odpovědnou diskusi a názory na tuto politiku“. 
  • Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda vysílá od roku 1950, od roku 1995 sídlí v Praze. Jeho cílem je poskytovat „necenzurované zpravodajství, odpovědnou diskusi a otevřenou debatu“ v zemích s omezenou svobodou slova. V současnosti vysílá v 26 jazycích do 23 zemí.
  • Zdroj: VOA, RFE/RL