Pochybné financování kampaně dohnalo Sarkozyho před soud

Francouzský exprezident Nicolas Sarkozy půjde před soud. Čelí obvinění z podvodů, které mu podle žalobců umožnily zaplatit za předvolební kampaň víc, než kolik umožňuje zákon. Boj o Elysejský palác nakonec v roce 2012 stejně prohrál se socialistou Francoisem Hollandem.

Prokuratura Sarkozyho obviňuje z překročení povolené hranice pro výdaje na volby a z manipulace s účty. Podle vyšetřovatelů byla Sarkozyho kampaň prostoupena složitým systémem falešných faktur, jehož cílem bylo utajit prakticky dvojnásobné výdaje, než jaké byly dovoleny. Do případu je zapletených i třináct dalších osob.

Podvody měly dosahovat nejméně 18,5 milionu eur (500 milionů korun). Podle vyšetřovatelů organizátoři peníze použili na předvolební shromáždění. Pomocí falešných faktur je dali do nákladů Sarkozyho pravicové strany Svaz pro lidové hnutí (UMP).

Podvody už dříve připustila společnost Bygmalion, která se na transakcích kolem financování kampaně podílela. Sarkozy ale vinu odmítá: „Bezpochyby je tomu těžké uvěřit, ale přísahám, že je to naprostá pravda: Nic jsem o této firmě nevěděl, dokud skandál nevypukl.“

Nicolas Sarkozy
Zdroj: Reuters

Konzervativec Sarkozy je od začátku takzvané páté republiky v roce 1958 druhým bývalým prezidentem, kterého obvinil nějaký vyšetřující soudce. Prvním byl neogaullista Jacques Chirac, který byl v roce 2011 odsouzen v případu nelegálního financování své strany fiktivními pracovníky na pařížské radnici, kterou kdysi řídil.

Dvaašedesátiletý Sarkozy usiloval o nominaci ve stranických primárkách před nadcházejícími prezidentskými volbami, zvítězil ale bývalý expremiér Francois Fillon. Ten nyní sám čelí obvinění hlavně z fiktivního zaměstnávání své ženy jako asistentky v parlamentu za zcela nepřiměřené odměny.