Jedli jsme led a sníh, popsala žena, která přežila v hotelu pod lavinou

Dvaadvacetiletou Georgii Galassi vyprostili italští záchranáři po 58 hodinách od chvíle, kdy hotel Rigopiano zavalila po zemětřesení obří lavina. Žena přežila v devítičlenné skupině, ve které byly i čtyři děti. Podle BBC vypověděla, že jedla led a sníh, aby zahnala žízeň.

Studentka Giorgia seděla ve středu večer ve vestibulu hotelu se svým snoubencem, pětadvacetiletým Vincenzem Fortim, když udeřila lavina. Na budovu se valilo 120 tisíc tun hmoty rychlostí až 100 kilometrů v hodině.

„Všechno se začalo rozpadat, vůbec jsem nechápala, co se děje,“ řekla dívka italskému deníku Corriere della Sera. Když se rozhlédla, zjistila, že se hala změnila ve sněhové vězení se čtyřmi slujemi. Měla prý pocit, že se hotel posunul a propadl hlouběji do země. V tom měla ostatně pravdu – lavina objekt odsunula o zhruba deset metrů. 

„Byla neprostupná tma, žádné zvuky k nám zvenčí nedoléhaly, jen naše hlasy se odrážely,“ vzpomínala. „Děti se chovaly dobře, nikdy jsem je neslyšela plakat.“ Ona sama prý plakala – a často. Jediné, co jedla, byl led a sníh. „Ztratila jsem pojem o čase.“ Povzbuzoval ji její přítel, který občas pro pozvednutí nálady zazpíval.

Po desítkách hodin zoufalství uslyšela zvuk strojů a lidské hlasy. Z ruin se dostala v pátek dopoledne a záchranářům řekla: „Jsem Georgia a jsem naživu.“

„Bylo to to nejhezčí, co jsem kdy řekla.“

  • Lavina se na hotel zřítila ve středu, přežilo alespoň 11 osob. Počet mrtvých stoupl v neděli večer po nálezu dalšího těla na šest, upozornila agentura ANSA.
  • Pohřešovaných je nyní 23. Podle italských médií se z hotelu od soboty neozvaly žádné hlasy.
  • V pátek se podařilo zjistit, že pod sněhem je devět živých lidí a postupně se podařilo je dostat ven. Dvě osoby si zachránily život, protože v době pádu laviny byly před hotelem.
  • Italské sdělovací prostředky citovaly jednoho ze zachráněných, který popsal, jak děti přežily. Tři z nich byly v době závalu v místnosti s kulečníkem, která zůstala neporušená. Z vedlejší místnosti slyšely hlasy matky a bratra jednoho z nich. I když tam byla tma, podařilo se jim najít lahve s vodou a nutellu, takže přežily do příchodu záchranářů.