Jihokorejský soud nedal souhlas se zatykačem na šéfa Samsungu, akcie reagovaly růstem

Soud odmítl zatykač na šéfa Samsungu (zdroj: ČT24)

Jihokorejský soud odmítl dát souhlas k vydání zatykače na šéfa největšího jihokorejského podniku Samsung Group I Če-jonga. Ten podle vyšetřovatelů figuruje v korupčním skandálu, který koncem loňského roku vyústil v sesazení prezidentky Pak Kun-hje. Samsung měl její důvěrnici dát v přepočtu skoro miliardu korun na úplatcích.

Společnost Samsung vydala prohlášení, ve kterém ocenila, že další vyšetřování osmačtyřicetiletého I Če-jonga bude pokračovat bez jeho zadržování ve vazbě. Akcie Samsungu ráno po otevření burzy začaly stoupat o několik procent.

Podle žaloby I Če-jongova firma zaplatila úplatky ve výši 36,42 milionu dolarů (asi 926 milionů korun) Čche Son-sil, důvěrnici dočasně sesazené jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje. Samsung Group obvinění popírá.

Pak Kun-hje
Zdroj: Reuters

Šéf Samsungu byl u výslechu 22 hodin

I Če-jonga, který je známý také jako Jay Y. Lee, vyšetřovatelé minulý týden vyslýchali nepřetržitě 22 hodin. Žalobce I Če-jonga viní také ze zpronevěry a lhaní pod přísahou při parlamentním řízení.

Prezidentku Pak Kun-hje parlament v prosinci dočasně kvůli korupčnímu skandálu odvolal. O jejím dalším setrvání ve funkci definitivně rozhodne ústavní soud, který už začal záležitost projednávat.