Itálie zažila další sérii silných zemětřesení. Nejméně jeden člověk zemřel

Události: Itálii postihla další série zemětřesení (zdroj: ČT24)

Nejméně jeden člověk zemřel při sérii zemětřesení, jež postihla střední Itálii. Otřesy o síle vyšší než pět stupňů pocítili obyvatelé regionů Abruzzi, Marche a Lazio, které zasáhla série silných zemětřesení už loni. Menší škody hlásí například město Amatrice, které ničivé zemětřesení o síle 6,2 stupně postihlo loni v srpnu. Zjišťování následků otřesů komplikuje sníh a mráz.

„Situace je velmi komplikovaná,“ uvedl šéf civilní ochrany Fabrizio Curcio. „V (postižené) oblasti několik hodin nepřetržitě sněžilo a bude to pokračovat i dalších několik hodin,“ dodal. Silnice nejsou na mnoha místech sjízdné a odklízení sněhu postupuje jen velmi pomalu, hlásí italská média.

Epicentrum zemětřesení se nacházelo zhruba devadesát kilometrů severovýchodně od Říma u obce Montereale nedaleko L'Aquily. Otřesy cítili i lidé ve Florencii a v italské metropoli. V Římě úřady nařídily z preventivních důvodů evakuovat některé stanice metra, kolem poledne se ale provoz podzemní dráhy začal dostávat do normálního stavu.

Redaktor RAI: Otřesy zatím bez obětí, škody spíše materiální (zdroj: ČT24)

Otřesy strhly laviny, záchranáři pod sněhem našli první oběť

Zřejmě největší škody způsobil živel v provincích L'Aquila a Teramo, nacházejících se v oblasti pohoří Gran Sasso, kde otřesy uvolnily několik lavin. Záchranáři podle agentury ANSA vytáhli z ruin zničeného domu v obci Castel Castagna poblíž města Teramo tělo třiaosmdesátiletého muže. Druhou obětí otřesů může být šedesátiletý muž z města Campotosto u L'Aquily, jehož zavalila lavina a záchranářům se jej do večera nepodařilo nalézt.

Hmotné škody hlásí i město Amatrice. Podle prvních informací se zřítily některé budovy poškozené loňskými otřesy. Spadly například poslední zbytky věže místního kostela. Symbol města přečkal se šrámy srpnové otřesy, v říjnu ale už nevydržel a sesunul se k zemi. 

Situaci ve střední Itálii komplikují přívaly sněhu
Zdroj: Reuters

V nedalekém městě Accumoli, které srpnové zemětřesení zčásti srovnalo se zemí, je podle starosty Stefana Petrucciho zatím vše v pořádku. Ve městě Rieti po prvním zemětřesení začali evakuovat školy. Několik budov se zřítilo v obcích Campotosto či Poggio Cancelli, které leží v blízkosti epicentra. Naopak Montereale, které mu leží nejblíže, škody nehlásí. 

Premiér Paolo Gentiloni vyzval ministryni obrany, aby vyslala do postižených oblastí další armádní posily. Vojáci ve středoitalských městech a obcích pomáhají s odstraňováním škod po silných loňských zemětřeseních.

Pocítili jsme silné otřesy přímo tady v Římě… Třásly se obrazy, pohybovaly se některé předměty na stole a dokonce se i houpal lustr
Miloslav Hirsch
Velvyslanectví v Římě

V Římě nahradily odstavené úseky metra náhradní autobusy. „Zažili jsme něco podobného již dvakrát v minulém roce, v srpnu a v říjnu. Toto (zemětřesení) nemělo takovou intenzitu jako loni, nicméně i tak bylo znatelné,“ dodal Hirsch. O případných problémech českých občanů zatím nemá velvyslanectví informace.

Několik stanic metra zůstalo v Římě preventivně uzavřeno
Zdroj: ČTK/AP

První zemětřesení o síle 5,3 stupně udeřilo v 10:25 SEČ, následně se země zachvěla silou 5,7 stupně v 11:14 SEČ. Třetí zemětřesení postihlo střední Itálii v 11:25 SEČ. Mělo sílu 5,3 stupně. O desetinu stupně slabší pak bylo čtvrté zemětřesení, které zasáhlo střed Itálie ve 14:31 SEČ. Mezi silnými otřesy se odehrály ještě další slabší v rozmezí tři až 4,5 stupně, uvedl seismologický úřad EMSC.