V Berlíně zadrželi podezřelého z podílu na útoku na vánoční trh

Německá policie zadržela čtyřicetiletého Tunisana, který mohl být zapojen do útoku na vánoční trh v Berlíně. Terorista Anis Amri, který minulý týden najel kamionem do davu a zabil dvanáct lidí, měl uložené jeho telefonní číslo. Oznámili to vyšetřovatelé. Podle listu Süddeutsche Zeitung větší tragédii zabránil automatický brzdový systém, který vůz zastavil, nikoliv polský řidič kamionu, jak se spekulovalo.

V berlínském bytě zadrženého Tunisana byla podniknuta razie, prohledáno bylo i jeho pracoviště v obchodních prostorech ve čtvrti Tempelhof na jihu města.

„Hlubší vyšetřování naznačuje, že mohl být zapojen do útoku,“ uvedli vyšetřovatelé s tím, že podezřelý byl zadržen. Úřady aktuálně řeší, zda bude poslán do vazby. Rozhodnutí by mělo padnout ve čtvrtek.

Podle serveru Spiegel Online vyšetřovatele na stopu čtyřicetiletého muže přivedl mobilní telefon, který se našel v kabině kamionu, kterým Anis Amri najel do vánočního trhu. Podle agentury Reuters na něm bylo uloženo telefonní číslo podezřelého.

Podle informací časopisu Focus pachatel ještě deset minut před nárazem odesílal fotografie a hlasové zprávy. Zadržený muž mohl být jedním z jejich příjemců.
Václav Černohorský
zpravodaj ČT v Německu

Randák: Mobilní telefon je zlatý důl

Myslím si, že Amri ani nedoufal, že by se mu podařilo utéct. V okamžiku, kdy se mu taková příležitost naskytla, jí využil. Bylo to tak náhlé rozhodnutí, že tam nechal svůj telefon i doklady.
Karel Randák
bývalý šéf civilní rozvědky

„Mobilní telefon je natolik cenný zdroj informací, že těžko si představit cennější. Lze z něj získat informace daleko do minulosti a to i po smazání dat,“ uvedl bývalý šéf civilní rozvědky Karel Randák. „Myslím si, že to byl pro vyšetřovatele zlatý důl,“ dodal.

Podle Randáka se bude policie zajímat nejen o ty, kteří se mohli na útoku podílet přímo. „Pochopitelně budou pátrat po výrobci falešných dokumentů, po eventuálním výrobci výbušnin, byla-li nějaká použita, po člověku, který poskytuje ubytování nebo zabezpečuje zásobování,“ vysvětlil pojem „komplic“.

Po dalších možných Amriho kontaktech pátrá policie i v dalších evropských zemích. Několik razií bylo provedeno v Itálii. Podle agentury ANSA se při nich policisté soustředili na lidi, s nimiž Amri navázal kontakt ve vězení. Tunisan pobýval několik let ve dvou sicilských káznicích.

Při útoku na vánoční trh v Berlíně před týdnem zahynulo 12 lidí: sedm Němců a pět cizinců včetně jedné Češky. Obětí atentátu se stal i polský řidič Lukasz Urban, s jehož kamionem pachatel na vánoční trh najel. Zraněno bylo padesát lidí, v nemocnicích jich stále zůstává dvacet, jedenáct z nich leží na jednotce intenzivní péče, uvedla agentura DPA.

„Podle posledních informací německých médií většímu neštěstí zabránil automatický systém v kamionu, který po prvním nárazu vůz zabrzdil a zablokoval,“ informoval zpravodaj ČT Václav Černohorský. Původně se spekulovalo, že útočníka zastavil polský řidič kamionu. Pitva však podle informací německých médií prokázala, že během útoku již kvůli střelnému zranění nebyl schopen s teroristou bojovat.

Pachatelem byl zřejmě čtyřiadvacetiletý Anis Amri s kriminální minulostí, jemuž Berlín odmítl udělit azyl a usiloval o jeho vyhoštění. To komplikoval fakt, že Tunisan neměl doklady a jeho vlast zpočátku odmítala, že jde o jejího občana. Po útoku Amri utekl do Milána, kde byl při rutinní kontrole zastřelen.

Z Berlína do Milána přes Nizozemí

„Nizozemské úřady v současnosti prověřují možnost, že se Amri vydal z Berlína do Francie přes Nizozemsko. Podle italských médií tomu může nasvědčovat, že v jeho batohu byla nalezena sim karta do telefonu, kterou si měl koupit právě v Nizozemsku,“ uvedl zpravodaj Černohorský.

„Pokud by se ukázalo, že je to pravda, mohli bychom rekonstruovat jeho pohyb před tím, než byl zastřelen. V pátek byl v Miláně, před tím v Turíně, před tím ve francouzském Chambéry, před tím v Lyonu. Teď se prověřuje možnost, že se do Francie dostal z Nizozemska,“ popsal Amriho pokus o útěk Černohorský. Jak se Tunisan pohyboval a zda mu někdo pomohl, zůstává předmětem vyšetřování.

Prchajícího lze dopadnout jen náhodou

Dopadnout člověka, který je na útěku, je podle Randáka do značné míry věc štěstí. „Pokud nevíte přesně, kde hledat, na jaké bezpečnostní kamery se koukat, a ten člověk se dokáže vyhnout bezpečnostním opatřením, hlídkám, tak v zásadě v rámci schengenského prostoru není šance jej zastavit jinak než náhodnou kontrolou. Což se nakonec stalo,“ poznamenal.

Podle bývalého šéfa civilní bezpečnostní rozvědky fakt, že Amri projel Francií, kde platí výjimečný stav, nic nevypovídá o schopnostech tajných služeb. „Nikdy nelze nastavit takový výjimečný stav, abyste měli stoprocentní účinnost,“ podotknul.

Randák připomněl i 75. výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha v Československu. „Nebýt zrady Karla Čurdy, možná by se rotmistři Gabčík s Kubišem dožili konce války někde spolehlivě ukryti. A to byla tehdy bezpečnostní opatření nastavena na podstatně jiné úrovni, než jsme schopni dnes nastavit v našich demokratických společnostech.“