Trump hrozí Kubě: Nabídněte lepší dohodu, jinak vztahy opět zmrazíme

Kubánský režim musí nabídnout svému lidu i Američanům „lepší dohodu“, jinak proces oteplování vztahů mezi Washingtonem a Havanou skončí, varoval budoucí americký prezident Donald Trump. Ten během kampaně kladl důraz zejména na náboženské svobody na Kubě.

O potřebě ústupků ze strany Kuby hovořil už o víkendu budoucí personální šéf Bílého domu Reince Priebus. „Pokud nebude Kuba ochotná uzavřít lepší dohodu ve prospěch kubánského lidu, kubánského/amerického lidu a Spojených států jako celku, pak tu dohodu ukončím,“ oznámil nyní Trump na Twitteru.

Dosluhující americký prezident Barack Obama a bratr zemřelého Fidela Raúl Castro oznámili novou kapitolu ve vztazích USA a Kuby v prosinci 2014.

Loni v létě obě země po více než padesáti letech vzájemně otevřely své ambasády v Havaně a ve Washingtonu. Uvolnily se toky peněz a skončil například i zákaz dovozu kubánských doutníků. Obnoveno bylo pravidelné letecké spojení, poštovní služby či pravidelná lodní doprava.

Trump může současnou politiku vůči Kubě zvrátit snadno i bez souhlasu Kongresu. Obama ji totiž do praxe uvedl takzvaným exekutivním nařízením, kterým zákonodárce obešel – nový prezident se tak může zachovat stejně.

Castrův portrét
Zdroj: Reuters/Stringer

Nově zvolený šéf Bílého domu v sobotu označil Castra za „brutálního diktátora“, který téměř šest desítek let utlačoval svůj vlastní lid. Kubánce ujistil, že udělá vše pro to, aby přispěl k jejich svobodě a prosperitě.

Obchodní embargo vůči Kubě stále platí

V současné době stále platí americké obchodní embargo vůči Kubě. Zrušit ho může jen Kongres USA, jenž je pod kontrolou republikánů, kteří dosud takový krok odmítali. Sankce vůči Havaně zahájily Spojené státy v říjnu 1960 zákazem vývozu amerického zboží na Kubu, vyjma léků a některých potravin. O dva roky později uvalily embargo na veškerý obchod s ostrovním státem.