„Post-pravdivý“ slovem roku: Na faktech nesejde, vítězí emoce

Horizont ČT24: "Post-pravdivý" slovem roku (zdroj: ČT24)

Prestižní slovník Oxford Dictionary označil přídavné jméno „post-pravdivý“ (post-truth) za slovo roku 2016. Vztahuje se k okolnostem, kdy fakta nově nehrají při utváření veřejného mínění klíčovou roli – nahradily je emoce. Experti dávají toto slovo hlavně do souvislosti s kampaněmi před brexitem a před americkými prezidentskými volbami.

Post-pravdivý by se mohlo stát jedním z určujících slov naší doby, říká zástupce Oxfordského slovníku Casper Grathwohl.

Jde o slovo spojené s velmi vyhrocenými politickými kampaněmi v uplynulých 12 měsících. Podle odborníků nejlépe odráží sociální, kulturní, politické, ekonomické a technologické trendy a události z roku 2016.

Poprvé se myšlenka „post-pravdy“ objevila v roce 1992, až o 24 let později se ale četnost výskytu tohoto slova zvýšila o 2000 procent, a to především ve spojení s červnovým britským referendem o EU a prezidentskou kampaní ve Spojených státech.

„Poháněné vzestupem sociálních médií jako zdrojem zpráv a rostoucí nedůvěrou ve fakta nabízená zavedenými institucemi hledá slovo post-pravdivý svou jazykovou půdu pod nohama už nějakou dobu,“ prohlásil Grathwohl.

Post-pravda je projev digitálního barbarství, které postihuje Evropu a celý západní svět. (…) Nehledáme už pravdu, hledáme potvrzení vlastních předsudků.
Jiří Přibáň
právník, Cardiff Law School

Po prvním televizním střetu republikána Donalda Trumpa s demokratkou Hillary Clintonovou na konci září časopis TIME napsal, že šlo o první debatu v moderní éře, v níž se kandidáti neshodli na faktech, ale ani na tom, jestli na nich vůbec záleží.

„Jsou to všechno jen slova,“ řekl Trump divákům. „Na slovech záleží, když kandidujete na prezidenta,“ zdůrazňovala tehdy Clintonová.

V loňském roce slovník označil za slovo roku „piktograf“, které podle něj nejlépe vystihovalo „nálady a obavy z roku 2015“.