V mosulských čtvrtích už visí irácké vlajky, džihádisté prý prchají do Rakká

Irácká armáda úspěšně postupuje do nitra Mosulu (zdroj: ČT24)

Irácké jednotky postupují hlouběji do nitra Mosulu, během ranní ofenzivy dobyly šest čtvrtí na východě města. Islámský stát prý utrpěl těžké ztráty. Cílem je dostat se k řece Tigris, která dvoumilionové město rozděluje. Očekávají se tvrdé boje v ulicích, islamisté totiž měli řadu měsíců na přípravu.

Vládní jednotky zahájily intenzivní operaci časně ráno poté, co ve čtvrtek vůdce IS abú Bakr Bagdádí vyzval tamní obyvatele k totální válce proti „nepřátelům Boha“. Podle kurdských zdrojů se šéf džihádistů skrývá v Mosulu a jeho likvidace je jedním z cílů ofenzivy.

„Existují spekulace o tom, že někteří členové Islámského státu opouštějí svá stanoviště a snaží se dostat pryč. Bagdádí jim dokonce říká, ať nebojují mezi sebou, což naznačuje, že ztrácí kontrolu nad velením,“ podotkl plukovník a mluvčí amerických vzdušných sil John Dorrian.

Spolupracovníci americké televize Fox News prý tento týden pozorovali z hory Sindžár stovky vozidel, které mířily z Iráku do Sýrie. Podle kurdských vojenských zpravodajců je důvod jasný. „Ještě jsem neviděl nic podobného. Je to masivní útěk,“ řekl Fox News kurdský zdroj.

Armádu teď čeká postup jednotlivými ulicemi, kde je nejspíš nastraženo množství výbušnin. Ve městě zůstává přes milion civilistů, kteří doufají v brzké osvobození. IS je totiž využívá jako součást své bojové taktiky. „Členové Rady bezpečnosti OSN odsuzují užívání lidských štítů,“ prohlásil stálý zástupce Senegalu při OSN Gorgui Ciss.

V Mosulu bojují i ženy
Zdroj: Marius Bosch/Reuters

OSN: IS zavraždil v Mosulu 200 lidí, zlikvidoval i desítky dezertérů

Mluvčí OSN pro lidská práva pak oznámila, že IS zřejmě přesunul 1600 lidí z obce Hamám al-Alil do Tal Afaru poblíž Mosulu - některé z nich prý chce dostat právě do Sýrie. Při ústupu džihádisté údajně zabili padesát vlastních bojovníků, kteří se snažili dezertovat, a 180 bývalých vládních pracovníků.

V Mosulu pak měli islamisté povraždit asi dvě stě osob, čtyři ženy podle mluvčí zabily nálety. Řadu dalších lidí letecké údery zranily. Islamisté navíc nutí obyvatele Mosulu, aby jim přivedli chlapce starší devíti let, z nichž chtějí udělat dětské vojáky, informovala mluvčí.

Obtížnost bojů v Mosulu přiznal ve čtvrtek velitel amerických jednotek Stephen Townsend, jenž odmítl kritiku ze strany republikánského kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa, že by byla ofenziva špatně připravená.

Horizont ČT24: Irácké jednotky postupují při dobývání Mosulu (zdroj: ČT24)

„Dali jsme jim (Iráčanům) nějaké rady, ale oni rozhodují, co se bude dělat, a uvádějí vše v pohyb,“ řekl Townsend. „Nevidím žádný důkaz toho, že by se v tom 'plácali',“ zdůraznil generál.

Největší irácká vojenská operace od invaze vedené Američany v roce 2003 odstartovala 17. října. Podílí se na ní přes 30 tisíc iráckých vojáků, policistů, členů kurdských sil, sunnitských kmenových bojovníků a příslušníků šíitských milic. Ze vzduchu je podporují letouny mezinárodní koalice v čele se Spojenými státy.