Kreml bude bránit ruskou interpretaci okupace Československa před falzifikací

Odborníci při ruské Bezpečnostní radě mají zabránit pokusům o falzifikaci dějin. Úkol nejvyššího poradního orgánu prezidenta Vladimira Putina popsal list Kommersant. Mezi hlavní události, které jsou falzifikaci podle Kremlu vystaveny, patří i vývoj v Československu během pražského jara. V jakém ohledu mohou být informace o vpádu vojsk Varšavské smlouvy v srpnu roku 1968 falzifikovány, není zřejmé.

Historická pravda se podle ruských expertů stala obětí „destruktivních akcí“ zahraničních centrál v rámci jejich protiruské politiky. Cizina proti Rusku vede dezinformační kampaň a hybridní válku, při níž využívá „historickou negramotnost“ ruské mládeže, soudí členové vědeckého týmu.

Falzifikaci je podle poradního orgánu Vladimira Putina vystaveno šest nejdůležitějších etap dějin, jejichž ruskou interpretaci je třeba koordinovaně hájit. Figuruje mezi nimi i vztah tehdejšího Sovětského svazu k politickým krizím v někdejší Německé demokratické republice, v Maďarsku a v Československu. 

  • Vojska pěti zemí Varšavské smlouvy překročila státní hranice ČSSR v noci z 20. na 21. srpna. Násilně tím skončil pokus o reformu tehdejšího socialistického Československa. Invaze si do konce roku 1968 vyžádala 108 mrtvých, asi 500 těžce a další stovky lehce zraněných lidí. Několik neozbrojených demonstrantů zahynulo v srpnu 1968 i před budovou rozhlasu na Vinohradech.

Správnou interpretaci má přijmout i blízké pohraničí

Bránit je podle autorů koncepce třeba také národnostní politiku carského Ruska a Sovětského svazu, podíl SSSR na porážce nacistického Německa za druhé světové války nebo správnou interpretaci smlouvy Molotov-Ribbentrop, v jejímž tajném dodatku se Moskva a Hitlerova třetí říše dohodly na dělení Polska.

Zvláštní pozornost je podle vědeckého týmu nutné věnovat pádu carského režimu a vítězství bolševické revoluce z roku 1917, jejichž sté výročí připadá na příští rok. Toto výročí prý může odstartovat „pokusy o záměrné zkreslování tohoto historického období“.

Vědecká skupina Bezpečnostní rady doporučila, aby v médiích a na internetu byly odhalovány pokusy o falzifikaci dějin a aby se na této kampani podílely i další postsovětské státy a země „blízkého pohraničí“. Účastníci zasedání se rovněž vyslovili pro zřízení „centra pro plánovaní, organizaci a realizaci strategických informačních operací“.