V Cannes vymáhají zákaz burkin, pokutu dostaly první muslimky

Tři ženy byly na pláži v Cannes pokutovány za nošení plavek zvaných burkiny. Dalších šest žen v tomtéž úboru z pláže po výzvě odešlo. Na rozdíl od v Evropě populárních bikin burkiny zahalují celé tělo kromě obličeje, obvykle se v nich koupou konzervativní muslimky. Cannes oděv zakázalo na konci července z bezpečnostních důvodů.

Muslimky ve věku 29, 32 a 57 let musely každá zaplatit 38 eur, což je v přepočtu asi tisíc korun. Zákaz celotělových plavek radnice Cannes hájila tím, že burkiny příliš zdůrazňují příslušnost k náboženství, což odporuje sekulárním principům republiky a může narušit veřejný pořádek v situaci, kdy se země vzpamatovává z teroristických útoků spáchaných radikálními islamisty.

Zákaz podpořil socialistický premiér Manuel Valls. „Za burkinami je myšlení, že ženy jsou od přírody necudné, nečisté, že tedy musí být zcela zahaleny. To je neslučitelné s hodnotami Francie a republiky. Republika se musí vůči provokacím bránit,“ řekl a vyzval úřady, aby důsledně uplatňovaly zákon z roku 2010, který zakazuje nosit na veřejnosti oděvy zahalující obličej.

Muslimové chtějí svobodu oblékání

Muslimská komunita v Evropě zákaz kritizuje. „Vidí v něm útok na svobodu oblékání nebo i projevu,“ popisuje novinářka Tereza Engelová, která dlouhodobě žila v Pákistánu. „Myslím si, že je to v současné atmosféře krok, který potírá něco velmi viditelného, ale vůbec neřeší zásadnější problémy, které ve společnosti vzhledem k muslimům panují,“ soudí.

Organizace proti islamofobii CCIF podala kvůli zákazu žalobu, kterou však soud v Nice zamítl a podpořil rozhodnutí města Cannes. Ke kauze se má nyní vyjádřit nejvyšší francouzský správní soud. V zemi žije pět až šest milionů muslimů, tedy téměř deset procent obyvatel země.

Novinářka: Zahalováním se muslimky brání před dotěrností mužů (zdroj: ČT24)

Série atentátů ve Francii si od začátku loňského roku vyžádala více než 200 obětí a posílila protimuslimské nálady. V poslední době se terčem teroristického útoku stalo jihofrancouzské Nice, kde islamista najel nákladním autem do davu lidí a 85 jich zabil. Nedávno také vtrhla dvojice muslimů, kteří se hlásili k teroristické organizaci Islámský stát, do kostela v Normandii. Než je policisté stihli zastřelit, zavraždili pětaosmdesátiletého kněze