Vatikán vykázal lublaňského arcibiskupa ze Slovinska

Lublaň – Specifickou formu trestu uplatnil Vatikán na sedmašedesátiletého lublaňského arcibiskupa Alojze Urana. Duchovní musí neprodleně opustit Slovinsko a až do konce roku se do země nesmí vrátit. Papežský stolec Urana podezřívá z toho, že má dvě dospělé nemanželské děti a porušil tak celibát. Sám arcibiskup to odmítá, ale rozhodnutí Vatikánu respektuje.

O případu informoval mariborský deník Večer; římská kurie podle jeho informací vyžadovala od Urana test otcovství kvůli fámám, že má dvě dospělé děti. Uran se testu odmítl podrobit, ale zároveň důrazně popřel, že by kdykoli porušil celibát. Vatikánské sankci a nuceného exilu se nicméně podrobil. Dočasným útočištěm by se pro emeritního biskupa Lublaně měl stát severoitalský Terst v těsné blízkosti slovinských hranic. Zde bude Uran pobývat minimálně do konce roku.

Podle spekulací slovinských médií přitom nejde o první postup proti Uranovi. Jeho odstoupení z arcibiskupského postu, za nímž oficiálně stály zdravotní důvody, údajně nemělo být dobrovolné, ale vynucené zmocněnci Vatikánu.

Slovinští biskupové případ odmítají komentovat s tím, že jde o osobní záležitost mezi Uranem a Vatikánem. Pobouření vyvolalo papežské rozhodnutí u slovinské veřejnosti, u níž se Uran dlouhodobě těšil vysokému kreditu.

V posledních týdnech se jedná již o druhý případ kontroverzního přístupu Vatikánu k vrcholným církevním představitelům střední Evropy; před časem suspendoval trnavského biskupa Róberta Bezáka, údajně kvůli jeho liberálnímu přístupu k výkonu biskupské úlohy a kritice svého předchůdce.

Vydáno pod