Rekordman mezi obratlovci: Samice žraloka grónského se dožila 400 let

Žraloci grónští jsou nejdéle žijícími obratlovci na Zemi, oznámili vědci, kteří k určení stáří žraloků použili radiouhlíkovou metodu. Jedna ze samic se měla dožít 400 let. Tým expertů zjistil, že tito žraloci rostou jen asi centimetr ročně a pohlavní dospělosti dosahují kolem 150 let. Studii publikoval časopis Science.

Žraloci grónští jsou dravci dosahující až pěti metrů, kteří brázdí hluboké vody severního Atlantiku. Kvůli jejich pomalému růstu a pozvolnému životnímu tempu se očekávalo, že se dožívají hodně let, určit jejich stáří ale nebylo snadné.

„Tušili jsme, že jde o neobvyklé zvíře, ale myslím, že stejně všechny překvapilo, když zjistili, jak jsou žraloci staří,“ prohlásil mořský biolog z univerzity v Kodani a hlavní autor studie Julius Nielsen.

U některých ryb se určuje stáří díky kostem z ucha, kde se objevují soustředné kruhy podobně jako u stromů. U žraloků pomáhají vědcům vrstvy na kostech na hřbetu, zrovna žralok grónský ale tyto tvrdé části nemá. Proto si odborníci mysleli, že jeho stáří určit nepůjde.

Nakonec ale vymysleli jiný způsob. „Oční čočka žraloka grónského se skládá ze specializovaného materiálu a obsahuje proteiny, které jsou metabolicky netečné. To znamená, že proteiny, které byly v těle sloučeny, se neobnovují, tudíž můžeme izolovat tkáň, která vznikla, když byl žralok ještě mládě, a to radiouhlíkovou metodou,“ vysvětlil Nielsen.

Žralok grónský
Zdroj: Reuters/Julius Nielsen

Tým zkoumal celkem 28 žraloků. Většinou zahynuli poté, co je chytili rybáři. Nejméně osm z nich žilo více než 200 let.

Jedna ze samic ale vědce překvapila – chemicko-fyzikální metoda nepřináší přesná data, odhad u ní ale ukázal, že se nejspíš dožila zhruba 400 let. To by znamenalo, že se narodila pravděpodobně v 17. století. Uhynula teprve před několika lety.

Kvůli extrémní dlouhověkosti se žraločí populace potýká s následky nadměrného lovu za druhé světové války, kdy se olej ze žraločích jater hojně používal do strojů.

Většina žraloků jsou proto téměř dospělí jedinci, kteří ještě nejsou pohlavně zralí. Chybí tak mláďata i staří žraloci, kteří byli zabiti. „Je zde stále velmi velké množství teenagerů. Bude trvat dalších 100 let, než budou sexuálně aktivní,“ konstatoval hlavní autor studie.

Dosud byla rekordmanem mezi obratlovci velryba grónská, která se dožila odhadem 211 let. Absolutním šampionem je ale 507letá škeble.

Vydáno pod