Turecko hrozí Unii: Buď zrušíte víza, nebo naše dohoda padá

Pokud Brusel do října nezruší víza pro turecké občany cestující do unijních zemí, vypoví Turecko Evropské unii dohodu o migrantech. Vyplývá to z rozhovoru, který turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu poskytl německému listu Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Mluvčí Evropské komise tuto hrozbu v reakci důrazně odmítla.

Evropská komise se nenechá novými hrozbami z Ankary ovlivnit. Turečtí občané budou vízové povinnosti zbaveni až poté, co budou splněny všechny podmínky, uvedla mluvčí. „Turecko slíbilo, že stanovené úkoly provede… a my počkáme, až své závazky splní, “ dodala.

FAZ o interview informoval na svých webových stránkách. Šéf turecké diplomacie v něm varuje, že Turecko nebude dohodu o uprchlících, uzavřenou s EU 18. března, dál uznávat, jestliže turečtí občané nebudou moci nejpozději v říjnu cestovat do unijních států bez víz.

Dohoda o migrantech podle ministra funguje, protože Turecko zavedlo „velmi závažná opatření“, včetně boje proti pašování lidí. „Ale to vše záleží na zrušení vízové povinnosti pro naše občany, které je také zahrnuto do této dohody…,“ dodal Çavuşoglu.

„Chceme slyšet pevné datum“

Ujišťoval sice, že nejde o „žádnou hrozbu“, vzápětí ale uvedl: „Pokud to nepovede k uvolnění vízového režimu, budeme nuceni odstoupit od dohody o zpětném přebírání osob a od dohody z 18. března.“ Turecká vláda podle něj očekává „konkrétní termín“ vízové liberalizace. „Může to být začátkem nebo v polovině října, ale čekáme pevné datum,“ zdůraznil.

Zmíněná dohoda Turecka a EU společně s postavením plotu v Makedonii na hranicích s Řeckem vedly k podstatnému poklesu počtu migrantů přicházejících na řecké ostrovy v Egejském moři. Zatímco na začátku roku, v lednu a únoru, tam denně přibývalo téměř 2000 lidí, v červnu to bylo jen 50. V červenci tento počet ale opět stoupá, poznamenal FAZ.

Migranti vrácení z Řecka dorazili do Turecka
Zdroj: Tuncay Dersinlioglu/Reuters

Juncker: Turecko se v dohledné době nemůže stát členem EU

V minulých dnech se ke vztahu Turecko-EU vyjádřil také předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Podle něj není Turecko v situaci, kdy by se mohlo stát v dohledné době členským státem Evropské unie. „Myslím si, že Turecko ve svém současném stavu není v pozici, aby se stalo členským státem v dohledné době ani v nějakém delším období,“ řekl.

V rozhovoru ve francouzské televizi France 2 také uvedl, že veškerá vyjednávání o členství by byla okamžitě přerušena, pokud by Ankara znovu zavedla trest smrti. Taková země podle něj nemá v EU místo. Turečtí představitelé začali o nejvyšším trestu hovořit v souvislosti s potrestáním těch, kteří se podíleli na zmařeném pokusu o vojenský puč z 15. července.