Razii u německých salafistů musela policie uspíšit. Někdo je varoval

Němečtí salafisté, kteří vyznávají radikální formu islámu, byli zřejmě varováni před plánovanou policejní razií v Dolním Sasku. Napsal to deník Handelsblatt. Dolnosaské ministerstvo vnitra už podalo trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli úniku informací a maření policejního vyšetřování.

Policisté zabavili několik počítačů a mobilních telefonů, listiny, poplašnou pistoli a 25 tisíc eur (680 tisíc korun) v hotovosti. Zatčen nebyl při razii nikdo.

Dolnosaský ministr vnitra Boris Pistorius ale v pátek uvedl, že policejní akce, která měla vytvořit základ pro zákaz spolku Německojazyčný islámský kruh (DIK), byla původně plánována na polovinu srpna. Policisté zasahovali předčasně, protože se ve středu v některých německých médiích objevily zprávy o chystané razii.

„Někdo něco prozradil,“ řekl Pistorius. Jeho úřad podal trestní oznámení kvůli vyzrazení utajované informace, jež mohlo podle ministra zmařit několikaměsíční práci vyšetřovatelů, kteří zásah proti islámským radikálům připravovali.

Zpravodaj ČT: Na 30 členů spolku zřejmě v minulosti zamířilo do Sýrie (zdroj: ČT24)

Představitelé DIK na svých seminářích hlásali nenávist muslimů vůči „nevěřícím“ a snažili se radikalizovat své příznivce. Podle Pistoriuse také vybízeli německé muslimy, aby se připojili k teroristické organizaci Islámský stát (IS).

Zhruba třicítka lidí z tohoto spolku odjela bojovat do Sýrie, což je ostatně jeden z důvodů proč mají tajné služby a policie islámský spolek v hledáčku.
Václav Černohorský
Zpravodaj ČT v Německu

Salafisté jsou přívrženci radikálního myšlenkového směru, který prosazuje návrat k raným formám islámu a dodržování přísného islámského práva šaría. Podle Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV), který plní funkci německé civilní kontrarozvědky, žije v Německu přes 8000 příznivců salafismu. Jejich počet se v posledních letech prudce zvýšil, v roce 2011 jich žily v zemi řádově stovky.