Mayová: Brexit se za mojí vlády stane pro Británii úspěchem

Události: Výměna v čele britské vlády (zdroj: ČT24)

Brexit je nevyhnutelný a moje vláda učiní vše, aby se odchod z EU stal pro Británii úspěchem. Oznámila to dosavadní ministryně vnitra a příští britská premiérka Theresa Mayová, kterou už vedení konzervativců oficiálně označilo za novou šéfku strany. Ta prohlásila, že je tímto rozhodnutím poctěna a že klíčové je nyní zejména sjednotit národ.

Britský premiér David Cameron ze své funkce odstoupí ve středu. Uvolněného úřadu se po něm ujme právě Mayová. Cestu pro nečekaně rychlou výměnu v čele vlády otevřela náměstkyně ministryně energetiky Andrea Leadsomová, která se překvapivě stáhla ze souboje s Mayovou o vedení Konzervativní strany a tím i o premiérský post.

Cameron v reakci na krok Leadsomové řekl, že v úterý se naposledy zúčastní zasedání vlády, ve středu pak bude rovněž naposledy v premiérské funkci odpovídat na dotazy poslanců a poté navštíví královnu Alžbětu II., aby jí předal rezignaci.

Následně se premiérského úřadu ujme Mayová. Původně se přitom očekávalo, že jméno nového premiéra bude známo až v září.

Postavení Mayové ještě musí potvrdit vedení strany, ale to je považováno za formalitu. Za ministryni vnitra se už totiž postavili například ministr spravedlnosti Michael Gove nebo lídr kampaně za odchod Británie z EU Boris Johnson, tedy dvojice mužů, o nichž se ještě nedávno mluvilo jako o favoritech na premiérský post.

Odstupující britský premiér David Cameron
Zdroj: Philip Toscano/ČTK/PA

Vývoj na britské politické scéně po červnovém rozhodnutí o brexitu pozorně sleduje celá Evropa, protože především na nové premiérce bude záležet, kdy Británie spustí proces svého vystoupení z EU. Mayová se nechala slyšet, že výsledky referenda o odchodu Británie jsou jednoznačné a že Londýn nebude hledat způsob, jak v Unii zůstat nebo se k ní znovu připojit.

Před referendem zastávala Mayová názor, že Spojené království by mělo zůstat součástí Evropské unie, do kampaně se ale narozdíl od Camerona nezapojila. Před plebiscitem o ní média informovala jako o euroskeptické političce.

Mayová zamířila vzhůru a s ní i libra

Na výraznou změnu na politické scéně zareagovala během dne také britská libra. Poté, co Andrea Leadsomová vzdala svou kandidaturu, začala britská měna posilovat až na pondělní maximum. V tu chvíli bylo už totiž jasné, že jedinou kandidátkou a vysoce pravděpodobnou budoucí britskou premiérkou je Theresa Mayová.

Po osmé hodině ranní přitom začala libra nejdříve ztrácet vůči dolaru, od 1,2975 dolaru za libru až k dennímu minimu 1,2854 kolem jedenácté hodiny. Kolem poledního se však objevily zprávy, že Leadsomová chystá prohlášení. Jakmile už je ale potvrzeno, že Mayové nestojí nic v cestě, libra sílí až k dennímu maximu 1,3018. Poté již kolísá dolů a vzhůru. Kolem 19. hodiny se pohybuje kolem 1,2965 dolaru za libru.