Cameron se vzdává kormidla. Osudným se mu stalo referendum, jež sám vyhlásil

Vůli britského lidu je třeba respektovat, prohlásil premiér David Cameron po oznámení konečných výsledků referenda, v němž většina Britů hlasovala pro odchod země z EU. Oznámil, že do října složí mandát. Cameron se tak vzdal funkce kvůli referendu, jež sám vyhlásil kvůli sporům v Konzervativní straně. Investory a trhy ujišťoval, že britská ekonomika je dost silná, aby brexit zvládla. Zdůraznil, že v obchodních vztazích s EU se v nejbližší době nic nezmění.

Británie potřebuje období stability, pak by mělo přijít nové vedení, prohlásil končící premiér. „Udělám vše pro to, abych tu loď v příštích měsících udržel stabilní, nemyslím si ale, že bych měl být jejím kapitánem,“ podotkl.

On-line přenos

Britské referendum

  • 17:13

    Stovky lidí se v Bratislavě zúčastnily pochodu a demonstrace "proti diktátu Bruselu a zastavení likvidace Evropy". Řečníci na mítinku ocenili rozhodnutí britských voličů, kteří se v referendu vyslovili pro vystoupení země z EU, a k uspořádání podobného plebiscitu vybídli i slovenskou vládu.

  • 16:44

    Hněv Londýňanů zažil v pátek dopoledne bývalý starosta a nejviditelnější tvář brexitu Boris Johnson, kterého zástup lidí vypískal, když odcházel ze svého domu v Islingtonu na severu Londýna.

  • 16:44

    "Jsem ohromená... Jsem smutný... Bojím se... Je to skvělé, jedeme dál," říkali lidé televizi BBC na trhu v Banbury v centrální Anglii, které těsně volilo odchod z EU.

O jeho nástupci by se mělo rozhodnout na říjnové konferenci Konzervativní strany. Budoucí ministerský předseda by pak vyjednával s Unií o podmínkách dalších vztahů. Tento proces může trvat dva roky, ale i déle. Podle Camerona by se na „přechodu“ měli podílet i stoupenci setrvání.

Britská BBC soudí, že s Cameronem skončí i ministr financí George Osborne, který byl další z vedoucích osobností kampaně za setrvání v EU. Objevují se také informace, že po Cameronově rezignaci se část labouristů snaží sesadit lídra strany Jeremyho Corbyna, který během kampaně prosazoval setrvání v EU. Corbyn už ale ráno uvedl, že se své funkce nevzdá.

obrázek
Zdroj: ČT24

Výsledkům referenda se věnuje celý den speciální vysílání Studio Brexit - dotazy na hosty ve studiu můžete posílat na webu. Tématu se bude věnovat také interaktivní pořad Devadesátka od 20:00 na ČT24. Otázky můžete posílat prostřednictvím Facebooku: napsat je do aplikace Dotazy pro hosta – nebo Twitteru (k tweetu připojte hashtag ‪#‎hpct24). Můžete také posílat videodotazy přes aplikaci iReportér.

Cameron slíbil vyhlásit referendum o setrvání země v EU v lednu 2013. Šéf britské vlády byl pod tlakem protievropských konzervativních poslanců, stejně jako rostoucích preferencí euroskeptické Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP). Po vítězných parlamentních volbách v roce 2015 skutečně plebiscit vyhlásil.

Camerona by mohl nahradit londýnský exstarosta Johnson

Konzervativci jsou v otázce brexitu rozděleni dlouhodobě. Proti Cameronovi jde například ministr spravedlnosti Michael Gove nebo londýnský exstarosta Boris Johnson, který je považován za jeho případného nástupce.

Někteří toryové premiérovi vyčítají, že před referendem vedl „kampaň strachu“, přičemž uváděl podle nich zavádějící, případně lživé údaje týkající se hlavně ekonomických ztrát země v případě brexitu.

Cameronovi se podařilo dojednat s Bruselem změny podmínek členství v EU. Británie kupříkladu nemusela přijmout euro, podílet se na stále těsnější Unii nebo přispívat na řešení problémů eurozóny. Naopak mohla do budoucna osekat dávky imigrantům z jiných zemí EU v případě přetížení sociálního systému. Pro zastánce brexitu to ale nebylo dost. Brusel už oznámil, že po referendu dohoda přestává platit.