Nová brazilská vláda přichází kvůli kauze Petrobras o ministry

Horizont ČT24: Brazilskou vládu opustil ministr pro boj s korupcí (zdroj: ČT24)

V Brazíli na veřejnost pronikla nahrávka, kvůli které už odstoupili dva ministři nové brazilské vlády. Záznam se týká korupční aféry kolem státní ropné společnosti Petrobras. V pondělí rezignoval ministr za boj proti korupci Fabiano Silveira, jen o týden dříve odešel ministr plánování. Nová vláda prozatímního prezidenta Michela Temera přitom funguje teprve necelé tři týdny.

Silveira oznámil v pondělí svou rezignaci Temerovi v dopise. Předcházelo jí zveřejnění nahrávky odvysílané v neděli televizí TV Globo, na které Silveira kritizuje prokurátory v kauze Petrobras a radí obviněnému předsedovi Senátu Renanu Calheirosovi, jak se nejlépe hájit.

Hovořil jsem v obecné rovině. Mé názory byly zveličeny klimatem politického rozčílení, kterého jsme svědky.
Fabiano Silveira
odstupující ministr pro boj proti korupci

Záznam tajně pořídil jeden z bývalých ropných bossů stíhaný ve stejné kauze. Po jeho odvysílání se proti Silveirovi vzedmula vlna odporu z řad zaměstnanců ministerstva. Více než tisícovka z nich proti Silveirovi v pondělí demonstrovala s košťaty. Úřad symbolicky čistili od korupce.

  • V kauze kolem úplatků za zakázky státní ropné společnosti Petrobras jsou vyšetřovány desítky politiků z vládních i opozičních stran, řada podnikatelů již byla odsouzena.

Temer čelí od svého nástupu protestům

Stejná nahrávka stála o týden dříve post ministra plánování Romera Jucá, který byl dalším ze zásadních členů Temerovy vlády. „Nikdy jsem neprovedl nic, co by bránilo jakémukoli vyšetřování,“ uvedl Jucá.

Ministra pro transparentnost Silveiru pověřil Temer protikorupční agendou poté, co 12. května převzal úřad po dočasně sesazené prezidentce Dilmě Rousseffové.

Sám Temer, který dostal pokutu za nepovoleně vysoké dary pro předvolební kampaň, od nástupu do prezidentské funkce čelí prakticky denně protestům v ulicích. Mnoha Brazilcům se nelíbí pravicový kurz nové vlády a fakt, že v kabinetu nejsou žádné ženy. Temer je také kritizovaný za to, že se z někdejšího spojence Rousseffové změnil v jejího soka. Současná nestabilní Brazílie má přitom už za dva měsíce hostit Olympijské hry.