Rakousko zatím hraniční kontroly v Brennerském průsmyku nezavede

Rakousko zatím nezavede hraniční kontroly v Brennerském průsmyku. Po společné schůzce to oznámili ministři vnitra Rakouska a Itálie Wolfgang Sobotka a Angelino Alfano. Podle Sobotky nyní kontroly na hranicích ve snaze zabránit přívalu migrantů nejsou potřeba.  Právě Itálie se znovu stala pro migranty nejčastější vstupní zemí do Evropy, ještě v březnu to bylo Řecko. Situace se změnila po uzavření dohody mezi Bruselem a Ankarou o vracení migrantů zpět do Řecka.

Rakousko v dubnu oznámilo, že je připraveno v případě nutnosti zcela uzavřít hranici s Itálií. K úplnému uzavření hranice by podle tehdejšího prohlášení rakouského ministra obrany Hanse Petera Doskozila mohlo dojít „v extrémním případě“, kdyby Itálie umožnila běžencům putovat svým územím svobodně dál do střední Evropy.

Nyní ale rakouský ministr vnitra uvedl, že se v posledních týdnech počty uprchlíků díky práci italských úřadů dramaticky snížily a kontroly v Brennerském průsmyku proto nejsou potřeba.

Plány Vídně na přísnější hraniční kontroly na klíčové spojnici mezi Itálií a Rakouskem kritizovala mimo jiné německá kancléřka Angela Merkelová, podle níž by byl takový způsob řešení chybný, nebo předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, který hovořil dokonce o „politické katastrofě pro Evropu“.

Hlavní migrační trasa se z Řecka vrací do Itálie

O 90 procent poklesl v dubnu ve srovnání s předchozím měsícem počet migrantů, kteří z Turecka dorazili na řecké ostrovy. Uvedla to agentura Frontex s tím, že k takto „dramatickému“ snížení množství běženců přispěla nejen dohoda mezi EU a Tureckem, ale také přísné kontroly na makedonsko-řecké hranici. Více migrantů než do Řecka v dubnu opět mířilo přes Středozemní moře k italským břehům, i tam se ale v dubnu počty snížily.

Měsíc po začátku platnosti dohody Unie a Turecka tak na řecké ostrovy nově připlulo ani ne 2700 migrantů, nejčastěji ze Sýrie, Pákistánu, Afghánistánu a Iráku. Podle březnové dohody mezi osmadvacítkou a Ankarou by ale měli být - byť po posouzení případných žádostí o azyl - všichni vráceni zpět do Turecka. „Celkový součet lidí za duben je nižší než počty, které jsme v nevytíženějších měsících loňského roku často viděli připlouvat denně jen na ostrov Lesbos,“ poznamenal šéf Frontexu Fabrice Leggeri.

Pokles příjezdů v Řecku znamená, že ačkoliv se proti březnu i v meziročním srovnání snížily i počty migrantů v centrálním Středomoří, dostala se tato oblast ve statistice poprvé od června 2015 opět na první místo. V dubnu tuto cestu, kde je cílovou zemí zejména Itálie, zvolilo 8370 migrantů, proti březnu je to o 13 procent méně a je to také o polovinu méně než ve stejném měsíci loňského roku.