Vyšší platy úředníkům? Nezaslouží si to, míní Zeman

Události: Podle Zemana si úředníci vyšší platy nezaslouží (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman nesouhlasí s plánovaným růstem platů úředníků. Podle něj by se měly zmrazit, nebo dokonce snížit. Naopak diskusi o zvýšení mezd zdravotníků, učitelů a policistů podporuje. Vládní politici teď řeší, kdy a případně o kolik procent by státní platy měly vzrůst.

Politici zatím nejčastěji mluví o růstu platů o tři, pět nebo deset procent. Do diskuze o tom, o kolik by platy měly vzrůst, vstoupil i prezident Miloš Zeman. Podle něj si úředníci žádný nárůst nezaslouží.

„U úředníků si dovedu představit i zmražení nebo dokonce pokles,“ uvedl prezident.

Miloš Zeman je proti zvyšování platů úředníkům
Zdroj: ČT24

Podle Zemana je úředníků moc. Ze sta tisíc jich polovinu považuje za zbytečnou. Pokud někomu přidat, měli by dostat peníze zdravotníci, učitelé a policisté. „Deset procent pokládám za přemrštěných a 3 procenta pak za mírnou dolní hranici,“ dodal prezident.

Ministryně práce a sociálních věcí se ale úředníků zastává. Podle ní mají někteří velmi těžkou práci a v době růstu by se mělo přidat všem. „Jsou velice špatně placení a máme problém sehnat více lidí,“ tvrdí Michaela Marksová (ČSSD).

Babiš: Platy zvyšujme podle výkonů

„Úředníci na ministerstvech nemají špatné platy. Měli bychom udělat selekci a nenavyšovat plošně. Hlavně bychom měli odměňovat za výkon, ne za to, že někdo chodí do práce,“ míní ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Kritická situace je podle šéfa státní kasy u úředníků pracujících v kultuře, na finanční správě nebo ve školství. „Pokud máme rozptyl průměrného platu 26 tisíc až 55 tisíc a znovu to budeme procentuálně navyšovat, tak to považuji za nespravedlivé,“ dodává Babiš.

Růst platů
Zdroj: ČT24

Soukromníci musí přidávat, aby si udrželi zaměstnance

Jiná situace je v soukromém sektoru. Podle Miloše Zeman tu růst platů vyvolá nízká nezaměstnanost: „Dochází k takzvané mzdové kanibalizaci. To znamená, že si podnikatelé začínají přetahovat zaměstnance a tím budou nuceni zvedat platy.“

Třeba ve společnosti Arcelor Mittal se průměrný plat bez započtení managementu pohybuje kolem 35 tisíc. A protože firma výkon zohledňuje, dala lidem v dubnu mimořádnou odměnu v průměru pět tisíc.

Průměrná mzda v ČR
Zdroj: ČT24

„Navyšování platů je pozitivní, protože dostáváme odvody na sociální a zdravotní pojištění,“ pochvaluje si ministr financí.

Růst státních platů bude teď řešit koaliční rada. Premiér i ministr financí se zatím shodují jen v tom, že případné zvýšení mezd bude hrazeno z vyššího výběru daní.