OSN na protest proti dohodě EU s Tureckem nebude vozit běžence do hotspotu

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) oznámil, že přestane převážet uprchlíky, kteří připlují na řecký ostrov Lesbos z Turecka, do přijímacího zařízení. Podle něj pak totiž běženci nemají zajištěnu svobodu pohybu.

UNHCR tak chce demonstrovat svůj nesouhlas s dohodou EU s Tureckem o vracení migrantů, která začala platit v neděli. Podle ní mají být běženci, kteří v Řecku nepodají žádost o azyl nebo jejichž žádost nebude kladně vyřízena, vráceni do Turecka. EU má za to přijmout stejný počet lidí s nárokem na azyl z Turecka.

Podle úřadu OSN se tato dohoda začala uplatňovat předčasně, neboť Řecko nemá fungující systém vyhodnocování žádostí o azyl na žádném ze svých ostrovů a nemá dostatečné a adekvátní ubytovací kapacity pro žadatele o azyl. V Řecku je nyní na 52 tisíc uprchlíků, kteří se tam začali hromadit poté, co zhruba před měsícem země na takzvané balkánské trase omezily průchod běženců přes své území dál do západní Evropy.

„UNHCR bude pokračovat ve své práci na pobřeží a v přístavu ostrova Lesbos a spolu s dobrovolníky bude dál pomáhat zachraňovat životy,“ doplnil mluvčí úřadu OSN.

Příliv uprchlíků z Turecka do Řecka se v posledních 24 hodinách mírně snížil. Podle řeckého krizového štábu připlulo od pondělního do úterního rána z tureckého pobřeží na řecké ostrovy v Egejském moři kolem 600 migrantů. O den dříve to bylo za stejnou dobu 1662 lidí. Podle agentury DPA by se ale z těchto dvou údajů neměly dělat předčasné závěry.

Řecká pobřežní stráž v úterý ještě na moři, v řeckých pobřežních vodách, zadržela 127 migrantů, většinou Pákistánců, které odvezla do hotspotu na Lesbosu v Morii. Podle pětadvacetiletého Syřana, který člun s uprchlíky řídil, se jejich loď snažila ještě v pobřežních vodách Turecka neúspěšně zastavit turecká pobřežní stráž.