Myslí stroje? Počítač porazil šampiona v go, nejsložitější hře světa

Světový šampion v starobylé čínské hře go I Se-dol z Jižní Koreje v těsném souboji podlehl superpočítači s programem AlphaGo. Ten vyvinula americká firma Google. Zápas je považován za test, nakolik jsou nejmodernější počítače schopny se samy učit.

Po třech a půl hodinách hry se I Se-dol rozhodl vzdát první z pěti naplánovaných partií. Porážku už nebyl schopen odvrátit. Podle komentátora Michaela Redmonda si počítač co do strategie počínal jako nejlepší z profesionálů a nedělal chyby. To považuje za „obrovské překvapení“.

  • Hra go, která vznikla zhruba před čtyřmi tisíci let v Číně, má jednoduchá pravidla. Na hrací desku o 19 krát 19 polích kladou dva hráči své kameny tak, aby ohraničili co největší území či obklíčili co nejvíce soupeřových kamenů. Hra má nesrovnatelně více kombinací tahů než šachy.
obrázek
Zdroj: ČT24

Skupina vývojářů z Googlu strávila tvorbou programu poslední dva roky. Vědci se přitom domnívali, že uplyne ještě celé desetiletí, než dokáže počítač člověka v oblíbené asijské hře porazit. Go je totiž co do počtu kombinací exponenciálně náročnější než šachy, ke hře je tak zapotřebí i intuice, nikoliv pouhé propočítávání tahů.

AlphaGo proto musel zvládnout dva úkoly – jednak získávat určité hráčské dovednosti analýzou nemírného množství dat, ale také tyto techniky samostatně procvičovat. Hrál přitom sám se sebou. Program také zahrnuje dvě neuronové sítě, které napodobují strukturu lidského mozku, aby byl schopen spojovat jednoduché kroky do složitějších řešení a uvažovat o nich paralelně.

Zápas s I Se-dolem je považován za test, nakolik jsou moderní počítače schopny se samy učit. To by bylo možné využít například v robotice, medicíně, k lepšímu vyhledávání na internetu nebo pro automaticky řízená auta.

  • Vítězná partie softwaru AlphaGo proti I Se-dolovi

Zatímco v šachu jsou počítačové programy schopny porazit elitní hráče už od konce minulého století, kdy mistr světa Garri Kasparov podlehl programu DeepBlue společnosti IBM, v asijské deskové hře go se tak poprvé stalo až na konci ledna. Tehdy se AlphaGo podařilo opakovaně porazit několikanásobného evropského šampiona, asijští mistři jsou však na mnohem vyšší úrovni.

I Se-dol, mnohými odborníky považovaný za nejlepšího hráče go dekády, bude mít možnost obhájit lidskou superioritu nad stroji ještě ve čtyřech odvetách v tomto a příštím týdnu. Z týmu Googlu však již nyní čiší uspokojení z převratného úspěchu.