KLDR řinčí jadernými zbraněmi před největšími americko-korejskými manévry

Severokorejská armáda pohrozila preventivním jaderným úderem proti Jižní Koreji a Spojeným státům, které zahajily největší společné manévry v historii. Zúčastnit by se jich mělo přes 300 tisíc jihokorejských a 17 tisíc amerických vojáků. Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že USA berou hrozbu vážně, a vyzvalo KLDR, aby zanechala provokací. Moskva Pchjongjang za výhrůžku pokárala, na druhé straně ale kritizovala i jihokorejsko-americká cvičení.

Americko-jihokorejské manévry zahrnují dvě různá vojenská cvičení. Velitelské cvičení Key Resolve, založené převážně na počítačové simulaci, potrvá jako obvykle dva týdny. Manévry Foal Eagle, které sestávají ze vzdušných, pozemních a námořních cvičení, skončí 30. dubna.

Jihokorejci prý budou spolu s Američany nacvičovat útok na vedení KLDR

Zúčastní se ho strategické složky americké armády jako letecká bojová brigáda, příslušníci amerického námořnictva, flotila v čele s letadlovou lodí a ponorky na jaderný pohon, napsala jihokorejská agentura Jonhap. Cvičení prý bude zahrnovat výcvik k přesným cíleným útokům na vedení Severní Koreje a na její jaderné a raketové síly.

Soul a Washington pořádají společná vojenská cvičení každoročně, letos se ale uskuteční v mimořádně napjaté atmosféře poté, co KLDR provedla v lednu svůj čtvrtý jaderný test a v únoru odpálila raketu dlouhého doletu. Soul pak přerušil spolupráci ve společné ekonomické zóně v Kesongu.

Manévry jsou masivní každý rok, protože je to nejenom pravidelné vojenské cvičení, ale také demonstrace síly, která má KLDR ukázat, že útok na Jižní Koreu by se rovnal útoku na Spojené státy, a ta odpověď by byla zničující.
Barbora Šámalová
zpravodajka ČT

OSN ve středu schválila rezoluci zpřísňující mezinárodní sankce vůči KLDR týkající se hlavně nákladní a námořní dopravy. Dovážet se nesmí luxusní zboží, zlato, uhlí, železo nebo železná ruda využitelná pro jaderný program. „Státy musí podrobit inspekcím veškeré zásilky, které míří z nebo do KLDR. Jde o jedny z nejpřísnějších sankcí vůči severokorejskému režimu vůbec,“ prohlásila zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

Zmrazeny byly rovněž některé severokorejské fondy spojené s jaderným raketovým programem. Na černé listině přibylo 16 nových jmen a 12 organizací. Zahraniční banky nesmějí v KLDR otevírat nové pobočky bez povolení a ty severokorejské mají ve světě utrum.

Severokorejský vůdce v reakci na restrikce nařídil připravit jaderné zbraně na možnost okamžitého použití. Stalo se tak při páteční inspekci nových odpalovacích zařízení pro rakety.

Zbraně by měly být „ve kteroukoli chvíli“ připraveny ihned udeřit proti nepřátelům, kteří stupňují své hrozby vůči zemi, uvedl severokorejský diktátor. Nejvyšší velení severokorejské armády v neděli pohrozilo „preventivním jaderným útokem ve jménu spravedlnosti“.

„Protože společná vojenská cvičení nepřátel jsou považována za nejotevřenější jaderný výcvik, jehož cílem je narušení svrchovanosti Korejské lidové demokratické republiky, bude jejím (severokorejským) vojenským protiopatřením víc preventivní a útočný jaderný úder,“ uvedlo podle televize CNN vrchní severokorejské velení ve výhrůžném prohlášení.

Protiválečné protesty v Jižní Koreji
Zdroj: ČTK/AP/Ahn Young-joon

Pchjongjang už dříve hrozil Soulu i Washingtonu, že je promění v „ohnivé moře“. Jihokorejské ministerstvo obrany nyní varovalo KLDR před „jakýmkoli uspěchaným činem, který by přinesl zemi zkázu“. „Pokud bude Severní Korea ignorovat naše varování a bude dál provokovat, naše armáda bude reagovat tvrdě a nemilosrdně,“ konstatoval mluvčí ministerstva.

USA a Jižní Korea mezitím jednají o umístění amerického systému protiraketové obrany (Thaad) na Korejském poloostrově, což se nelíbí KLDR, Rusku ani Číně, která tvrdí, že by byla ohrožena její bezpečnost a také politika jaderného odstrašování.

KLDR a jaderný program
Zdroj: ČT24
Vydáno pod