Podle francouzských vědců může zika způsobit i dočasnou paralýzu

Zika může mít i dramatičtější průběh, zjistili vědci (zdroj: ČT24)

Další temnější odlesk už tak zlověstného stínu jménem zika. Francouzští vědci přišli s tvrzením, že virus může způsobovat dočasné ochrnutí. Tým prestižního Pasteurova ústavu v Paříži zkoumal krev čtyřicítky lidí z Francie a ostrova Tahiti. Ti prodělali vzácný tzv. Guillain-Barrého syndrom – a téměř všichni se předtím nakazili právě virem zika.

Francouzští vědci našli první doklady, že virus zika může způsobit vzácné neurologické onemocnění, které vede k dočasné paralýze. Plyne to ze studie, kterou skupina výzkumníků založila na analýze dat z Francouzské Polynésie před dvěma lety, kdy se tam tento virus rozšířil. Zika, která ohrožuje zejména nenarozené děti, se nyní rychle šíří po západní polokouli.

Badatelé na Tahiti a ve Francii analyzovali krevní vzorky 42 lidí postižených v letech 2013-14 takzvaným Guillain-Barrého syndromem (GBS), vzácným autoimunitním onemocněním, které zasahuje nervový systém. U 93 procent z nich se také našly stopy po předešlé nákaze virem zika.

obrázek
Zdroj: ČT24

Guillain-Barrého syndrom (GBS) se obvykle objeví několik dní poté, co je osoba vystavena určitému viru, bakterii nebo parazitu. U 93 procent zkoumaných osob vědci našli stopy po viru, kterého se teď bojí celý svět.

Světová zdravotnická organizace (WHO) počátkem února kvůli viru zika vyhlásila celosvětový stav nouze. Podle WHO vir samotný není důvodem vyhlášení nouzového stavu, protože sám o sobě nevyvolává klinicky vážné stavy. Klíčové je podle organizace najít důkazy o spojitosti ziky s mikrocefalií, tedy vývojovou poruchou, která předčasně ukončuje růst mozku.

WHO ale upozornila i na rostoucí signály spojitosti ziky s GBS v zasažených zemích. Podle organizace zemře na smrtelné komplikace 3-5 procent nemocných GBS.

obrázek
Zdroj: ČT24

Jen Brazílie hlásí přes 580 potvrzených případů, u víc než čtyř tisíc dalších má vážné podezření. Patří k zemím, kde virus šíří infikovaní komáři nejvíce. Vyhubit je má 300 tisíc zdravotníků a armáda ještě předtím, než vypukne dlouho očekávaná letní olympiáda.

Nebezpečný virus se rychle šíří po Jižní a Střední Americe, kde se většinou na dovolené nakazí i Evropané. První případy se nedávno objevily také v Česku. „Jde o muže, který pobýval na Martiniku od 30. ledna do poloviny února. A druhý případ - jde o ženu, 49 let, která pobývala v Dominikánské republice,“ popsal ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Virus zika primárně přenáší komár druhu Aedes aegypti. Příznaky nemoci jsou obvykle spíš mírné, nebezpečí ale hrozí těhotným ženám, protože infekce zřejmě způsobuje u dětí mikrocefalii. Proti viru zika dosud neexistuje účinný lék ani vakcína.

Vydáno pod