Virus zika si dva lidé přivezli do Česka z Karibiku

Události ČT: V Česku se poprvé potvrdila nákaza virem zika (zdroj: ČT24)

Virus zika je v Česku. Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že lékaři prokázali nemoc u muže a ženy, kteří nedávno pobývali v Karibiku. Od nich by se onemocnění dále šířit nemělo, projevilo se podobně jako chřipka, oba nemocní se léčí ambulantně. Podezření na ziku se objevilo také na Slovensku. Virus šíří tropičtí komáři především v Latinské Americe. Přenos je možný také pohlavním stykem a zřejmě i transfuzí, nikoli však vzduchem. Uvažuje se o jeho vlivu na narození dětí s malými hlavami a málo vyvinutým mozkem. O tom však někteří experti pochybují. Viru zika se věnoval i Hyde Park ČT24 v rámci pořadu 90' ČT24. Jeho hostem byl epidemiolog Ladislav Machala.

„V České republice máme první dva potvrzené případy nákazy virem zika. V obou případech jde o turisty, kteří se zhruba před dvěma týdny vrátili z pobytu v zasažených oblastech. Ani v jednom případě se naštěstí nejedná o těhotnou ženu,“ uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Ostravský zdravotní ústav prokázal virus zika u osmapadesátiletého muže, který strávil dva týdny v první polovině února v Martiniku, a u devětačtyřicetileté ženy, která pobývala v Dominikánské republice. Vedoucí ostravské Národní referenční laboratoře pro arboviry Hana Zelená uvedla, že pro potvrzení přítomnosti viru použila laboratoř metodu přímého důkazu viru respektive jeho RNA. V Ostravě sice vyvíjejí i potvrzovací test na virus zika, ale ten zatím nepoužili. „Potvrzovací neutralizační test potřebujeme pro případy, které v přímém důkazu vyjdou negativní,“ vysvětlila Hana Zelená.

„V obou případech se onemocnění projevilo nespecifickými chřipkovými příznaky plus vyrážkou. Oba lidé navštívili ambulanci v nemocnici Na Bulovce, byli vyšetřeni, byl laboratorně potvrzen virus zika,“ popsal ministr zdravotnictví. Primářka infekčního oddělení Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová upřesnila, že oba nemocní měli horečku, bolesti hlavy a svalů, zánět spojivek a vyrážku.

Ministr zdůraznil, že se zika nešíří po Česku, jde pouze o „zavlečené onemocnění z oblastí, kam jsme nedoporučovali našim občanům cestovat“. Vedoucí Centra cestovní medicíny Jan Rutsch upřesnil, že v Latinské Americe se turista vystavuje nebezpečí nákazy zejména, pokud opustí resort a vydá se mezi místní obyvatele, „kde se komáři vyskytují v terénu“. Před nákazou od komára se však lidé mohou bránit. „Za určitých organizačních opatření to lze udělat: Používám repelenty, spím pod moskytiérou, nevysedávám za večera a ráno před haciendou. Tak se nemoci vyhnu,“ ubezpečil Jan Rutsch.

Dovolil bych si zopakovat doporučení české populaci, aby když nemusí do oblasti (Latinské Ameriky) jezdit, aby tam nejezdili. Dovolená se dá strávit v České republice, v Evropě, v severských zemích. Zejména ženy ve fertilním věku a jejich partneři by měli zvážit, jestli jim riziko stojí za to.
Svatopluk Němeček
ministr zdravotnictví

Do izolace nemocní nemusí

Vzhledem ke způsobu, kterým se virus zika šíří především – tedy prostřednictvím komárů žijících v tropickém pásu – Česko po výskytu prvních případů ziky neaktivuje systém pro zvládání vysoce nakažlivých nemocí. Ten je připraven pro vysoce nakažlivé choroby typu SARS.

Stejně tak nehrozí nemocným uzavření do izolace. „Onemocnění je lehké, jsou vyšetřováni ambulantně. První dva naše pacienty zachytil pan doktor Trojánek a ve spolupráci s virologií na Bulovce a Národní referenční laboratoří v Ostravě byla nákaza prokázána. Pacienti chodí na kontrolu, ale je nutné informovat je o určitých rizicích, která by mohla nastat,“ přiblížil předseda sekce tropického a cestovního lékařství 1. infekční kliniky 2. lékařské fakulty UK František Stejskal.

Ředitelka Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská podotkla, že vzhledem k tomu, že izolace nemocným nehrozí, neměli by se obávat vyhledat lékaře, pokud mají sebemenší podezření, že se zikou nakazili. 

„Není potřeba obávat se vyhledat lékaře, a to jak svého praktického lékaře, nebo specializované pracoviště na Bulovce,“ uvedla. Hana Roháčová dodala, že odběr pro vyšetření na virus zika probíhá u nemocných po návratu z rizikové oblasti standardně společně s jinými nemocemi, jako je dengue nebo malárie.

Aby se vir v Česku nešířil, stačí podle něj dodržovat určitá opatření: Muži, kteří se vrátí z Latinské Ameriky, měli by – i když se u nich nákaza neprokáže – alespoň měsíc při pohlavním styku používat ochranu. V případě, že se nakazí, měli by se chránit půl roku a nakažené ženy by neměly šest měsíců otěhotnět. Jak ale upozornil předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula, ani tato hrozba není obzvláště závažná. Pohlavní přenos ziky je velmi řídký. „Zatím jsou na světě potvrzeny pouze dva případy,“ vyčíslil.

Ziku možná má i Slovensko

Jen krátce poté, co české ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že se v republice vyskytl virus zika, přišla obdobná zpráva i ze Slovenska. Výskyt zatím není potvrzen, podle veřejnoprávní RTVS, která informaci přinesla s odvoláním na mluvčí prešovské nemocnice, je ale s příznaky hospitalizována žena, která se vrátila z Jižní Ameriky.

„Zdravotní stav pacientky je stabilizovaný. Byly jí odebrány vzorky moči a krve k identifikaci přítomnosti viru zika,“ uvedla mluvčí prešovské nemocnice Renáta Cenková. Nemocnice provede analýzu vzorků ve spolupráci s virologickou laboratoří v Hamburku, není zatím jasné, kdy bude výsledek.

Je zika hrozbou? Lékaři se neshodnou

Světová zdravotnická organizace vyhlásila kvůli šíření viru zika celosvětový stav nouze. Bezprostředním projevem nákazy sice může být horečka, především ale patrně způsobuje mikrocefalii u dětí. Ty se potom rodí s nedostatečně vyvinutým mozkem.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Objevily se různé další teorie: že za mikrocefalii zodpovídá očkování nebo larvicid ve vodě. Nicméně skutečně se zdá, že kauzální příčina vzniku mikrocefalie souvisí s infekcí virem zika během prvního trimestru těhotenství. Virus byl potvrzen v plodové vodě, placentě i orgánech těl zemřelých plodů. Důkazů je hodně,“ přiblížil vedoucí oddělení virologie Výzkumného ústavu veterinárního lékařství Daniel Růžek. „Podle nejnovějších zpráv se prokázal i v mozkomíšním moku dětí s mikrocefalií, jejichž matky se nakazily virem v raných stadiích těhotenství. Jedná se v tuto chvíli o jeden z nejpádnějších důkazů,“ dodal.

Souvislost viru zika s mikrocefalií ale zpochybnil Pavel Calda z gynekologicko-porodnické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice. Zdůraznil, že za 70 let od objevu viru v Ugandě se nic takového nevyskytlo. Údaje z Brazílie přitom nepovažuje za dostatečné.

„Metodika zjišťování je problematická,“ poukázal s tím, že v řadě případů se ukáže, že domnělá mikrocefalie ve skutečnosti tímto postižením není. Za důkaz nepovažuje ani přítomnost viru v plodové vodě. „I když přítomnost viru v plodové vodě byla zjištěna, neznamená to, že je příčinná souvislost mezi infekcí viru zika a mikrocefalií,“ podotkl Pavel Calda.

Ani Roman Prymula si není přímou souvislostí ziky a mikrocefalie jist. Upozornil, že se objevily informace, že na zastavení vývoje mozku u plodů v Brazílii se spolupodílí insekticid přidávaný v posledních dvou letech do pitné vody, aby likvidoval larvy komárů a další parazity. „To koliduje s obdobím, kdy se začaly tyto případy vyskytovat,“ poznamenal vakcinolog. V případě, že by souvislost s insekticidem skutečně byla, nemuseli by se ani nakažení Evropané po návratu ničeho obávat.

Pokud se chorobou nakazí dospělý člověk, který není těhotný, nemusí se obávat tragických následků. „Je to horečnaté onemocnění. Maximálně se objeví vyrážka nebo zánět spojivek. Ale onemocnění je naprosto benigní: odezní a pak do konce života má člověk proti nákaze imunitu,“ ubezpečil Daniel Růžek. Podle Pavla Caldy navíc ve většině případů proběhne onemocnění zcela bez příznaků. „Většina lidí si infekce vůbec nevšimne,“ uvedl.

Vir mohou přivézt turisté

Předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula řekl počátkem února v Hyde Parku ČT24, že v Česku by se neměl vir samovolně šířit. „Jediné riziko představují importované nákazy, to znamená někdo, kdo přijede z lokalit, kde se mohl nakazit,“ poznamenal vakcinolog.

Podle Daniela Růžka ale bylo jen otázkou času, kdy se v Česku zika objeví. „V okolních evropských státech již takové případy popsány byly,“ zmínil a odkázal i na období předcházející epidemii, která v současnosti sužuje Latinskou Ameriku.

Hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta ve středu oznámil, že základní informace o nákaze virem zika a postupu při podezření na ni dostala všechna zdravotnická zařízení v Česku. Ministerstvo zahraničí již v prosinci vydalo varování, jež se týká cest do Brazílie a Kolumbie, které později rozšířilo na celý region Latinské Ameriky. Těhotné ženy by se cestám měly zcela vyhnout, ostatní by se měli chránit před bodnutím hmyzu.

Šíření viru zika
Zdroj: Reuters/WHO

Hlavním šiřitelem onemocnění jsou komáři Aedes aegypti, kteří se vyskytují pouze v tropickém pásu. Potom se nákaza zřejmě přenáší z matky na plod, možná i pohlavním stykem či transfuzí. Brazílie zaznamenala první případ loni v květnu, od té doby se virus zika rozšířil i do dalších latinskoamerických zemí. Letos v únoru se nemoc objevila i u těhotné Evropanky. Jako prevence před nakažením komárem nejlépe poslouží repelent. Epidemiolog Rastislav Maďar doporučil používat přípravky s účinnou látkou DEET (popř. DET) v koncentraci 30 až 50 procent a repelenty průběžně znovu nanášet.

  • Virus zika je přenášen komáry druhu Aedes aegypti, kteří jsou také přenašeči horečky dengue. WHO navíc varuje, že se virus možná přenáší i pohlavním stykem. „Zika byl zjištěn v lidském spermatu a existuje případ možného přenosu viru z člověka na člověka při sexu. Je ale potřeba ještě více důkazů, aby se potvrdilo, že sexuální styk je také způsob přenášení ziky,“ uvedla organizace v prohlášení.
  • Jeho příznaky jsou obvykle spíše mírné, může se projevovat vysokými teplotami, vyrážkou, bolestí hlavy i kloubů, které trvají asi sedm dní.
  • Virus ale způsobuje rovněž to, že se nakaženým matkám rodí děti s výrazně menší hlavou, což je způsobeno nedostatečně vyvinutým mozkem.
  • Nemoc se rychle šíří od května 2015. Dosud nejvíce případů viru, přes jeden milion, ohlásila Brazílie. WHO oznámila, že by se virus mohl z Latinské Ameriky rozšířit do Afriky a do Asie. Kvůli viru platí celosvětový stav nouze, který WHO naposledy vyhlásila v roce 2014 kvůli ebole.