Tragická stránka amerických primárek: V roce 1968 zavraždili Kennedyho

Události ČT: Při amerických primárkách v roce 1968 se umíralo, zastřelili Roberta Kennedyho (zdroj: ČT24)

V americkém republikánském táboře se v boji o nominaci na prezidentského kandidáta rozdávají kvůli Donaldu Trumpovi stále tvrdší rány. Před půlstoletím ale zazněly při demokratických primárkách rovnou výstřely a umíralo se. Zemřel tehdy Robert Kennedy. Jeho vrah si stále odpykává trest.

V Kalifornii Robert Kennedy zrovna dosáhl cenného vítězství. Byly americké primárky a psal se pátý červen 1968. „Jsme skvělá země, nesobecká země a soucitná země. A na tom jsem připravený postavit svou kampaň v následujících měsících,“ prohlásil ten den kandidát na prezidenta. Když ale opouštěl hotel Ambassador v Los Angeles, ozvalo se několik výstřelů a sen o Bílém domě byl pryč. Další z rodu Kennedyů zahynul, a to den po útoku ve věku 42 let na následky střelných zranění.

Vrahem byl čtyřiadvacetiletý palestinský přistěhovalec Sirhan Sirhan. „Během výslechů vypověděl, že Kenedyho zavraždil za jeho podporu Izraele,“ přiblížil expert Hebrejské univerzity na americké dějiny Meir Baruchin. V televizní debatě řekl Kennedy zřejmě osudovou větu: „USA by měla dodat letadla Izraeli.“ Právě na jejím základě si jej údajně útočník vybral. „K atentátu došlo během prvního výročí šestidenní války,“ dodal Baruchin.

Atentát na Roberta Kennedyho
Zdroj: ČTK/AP/Boris Yaro

Arabsko-židovská válka vyhnala rodinu Sirhanových

Pátého června 1968 to nebylo poprvé, co se osudy oběti a jejího vraha setkaly. Poprvé to bylo o dvacet let dřív u Damašské brány do Starého Jeruzaléma. Jako čtyřletý Sirhan Sirhan málem zemřel při útoku židovského teroristy, zatímco dvacátník Robert Kennedy tu pobýval jako reportér amerického listu Boston Post.

Palestina na jaře 1948 vřela. Britská okupace se chýlila ke konci a arabsko-židovská válka byla na spadnutí. Křesťanskou rodinu Sirhanových připravila o domov i vlast. Sirhan se necítil dobře ani po emigraci do Ameriky.

V současnosti je Sirhanovi 71 let a v kalifornské věznici si odpykává trest doživotního vězení. Opakovaně se pokouší dostat na svobodu. Už patnáctou žádost o podmínečné propuštění ale komise v únoru letošního roku odmítla.

Po téměř tříhodinovém slyšení, na němž se za Sirhanovo propuštění přimlouval i jeden z mužů postřelených během atentátu, nakonec komise rozhodla, že si Sirhan stále dostatečně neuvědomuje závažnost svého činu. „Tento zločin měl dopad na celý národ a odvažuji se říci, že i na celý svět,“ uvedl člen komise Brian Roberts. „Byla to politicky motivovaná vražda nadějného demokratického prezidentského kandidáta,“ dodal. Další slyšení o jeho předčasném propuštění se uskuteční za pět let.