První úspěchy dohod: Do Sýrie přijely kamiony s jídlem a léky

Na území Sýrie vjely první kamiony s humanitárním nákladem – hlavně potravinami a léky, které podle odhadů potřebuje až 13 milionů Syřanů. Jde o první konkrétní výsledek mnichovských hovorů z minulého týdne. Hlavní cíl diplomatů, tedy příměří, ale stále zůstává nesplněn.

Koordinaci celé operace vyjednali během úterý zástupci OSN a syrské vlády. Humanitární konvoje tak mají zamířit celkem do sedmi měst či vesnic. „Obzvlášť jsme zmínili, že humanitární pomoc se má dostat do všech obléhaných oblastí, nejen těch, které obléhá syrská vláda nebo opozice, ale také organizace Islámský stát,“ řekl zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura.

Podle odhadů OSN je v Sýrii 18 obléhaných lokalit, v nichž strádá půl milionu lidí. Nevládní organizace ale hovoří až o dvojnásobku měst i občanů. Podle Červeného kříže se tak na cestu připravuje stovka kamionů.

První humanitární pomoc je v Sýrii (zdroj: ČT24)

Čtyřicet jich má vyjet do Muadamíje aš-Šám u Damašku. Tuto lokalitu ovládá opozice a obléhá ji armáda. Dalších 35 aut pak zamíří do Madáje a Zabadání, rovněž obléhaných armádou. Dvacítka kamionů pak pojede do šíitských severosyrských vesnic Fúa a Kafrajá v provincii Idlib a obléhaných povstalci. Do Madáje, kde je situace složitá a pomoc tam byla dopravena také v lednu, by se měla vydat mobilní klinika. V tomto městě obléhaném půl roku zemřelo několik desítek lidí hlady.

Příměří v zemi ale zatím zůstává jen na papíře. O zastavení nebo zmírnění bojů mají podle ruského ministerstva zahraničí v pátek jednat zástupci Moskvy a Washingtonu. Bezletová zóna nad Sýrií podle Ruska nevznikne bez souhlasu prezidenta Bašára Asada. K podobné dohodě se přiklání také německá kancléřka Angela Merkelová.