Kanada přijala prvních 10 tisíc syrských uprchlíků

Se zpožděním dvou týdnů oproti původnímu plánu dnes Kanada přijala prvních 10 tisíc uprchlíků ze Sýrie. Potvrdil to ministr pro imigraci a uprchlíky John McCallum. Celkem chce Kanada přijmout ze Sýrie sužované občanskou válkou 25 tisíc lidí.

První letoun s uprchlíky z běženeckých táborů v Jordánsku a Libanonu přiletěl do Kanady na počátku prosince. Původně chtěla Ottawa prvních 10 tisíc syrských běženců přivítat už do konce loňského roku.

Kanadská vláda zaplatí přesídlení 15 tisíc uprchlíků, přičemž se soustředí na rodiny a zranitelné ženy. Dospělí muži se budou moci do vládního programu dostat pouze v případě, že jsou homosexuálové, bisexuálové či transgenderové osoby, nebo pokud přijedou v doprovodu svých rodičů jako součást přijímané rodiny.

O zbylých 10 tisíc z plánovaného počtu 25 tisíc běženců se postarají soukromí sponzoři, kteří budou moci do země přesídlit i dospělé muže bez rodin, a to bez ohledu na jejich sexuální orientaci.

Premiér Trudeau na letišti – snímek s dobrovolnicemi
Zdroj: ČTK/AP

K přijetí uprchlíků se zavázala nová vláda kanadských liberálů, která vzešla z říjnových voleb. Její předseda Justin Trudeau před volbami slíbil, že stáhne letadla z bojových misí proti Islámskému státu, ale naopak se zavázal přijmout vysoký počet uprchlíků.

Premiér před časem přiznal, že útoky v Paříži měly silný vliv na názor veřejnosti. Proto se prý jeho vláda rozhodla přijímací proces pozdržet a pečlivěji prověřit běžence přímo v Jordánsku, Libanonu a Turecku.

„Několikrát jsem říkal, že uprchlíky přijmout chceme, ale že to chceme provést správně. Mnoho našich občanů říkalo, že takové rozhodnutí můžeme učinit, ale pokud si to vyžádá čas navíc, musíme to respektovat,“ uvedl před nedávnem ministr McCallum.

Uprchlíci v Kanadě
Zdroj: ČTK/AP

Kanadská vláda také propaguje své úsilí skrze kampaň #WelcomeRefugees, kde vyzývá občany k finančním darům či dobrovolnictví. Z nedávných výzkumů (dělaných po pařížských útocích) vyplývá, že kvůli bezpečnosti odmítá návrhy přijmout uprchlíky jen malá část Kanaďanů.

Ze Sýrie uprchly před válkou, která začala v roce 2011, více než čtyři miliony lidí, většina z nich žije v uprchlických táborech v Turecku, Libanonu a Jordánsku. Do Evropy během letošního roku zamířilo přes milion uprchlíků z různých zemí, nejčastěji ale právě ze Sýrie.