Rusko už prý zná skupiny odpovědné za pád letadla nad Sinají

Ruští vyšetřovatelé měli identifikovat určité skupiny, které stály za říjnovým teroristickým útokem na ruské letadlo Airbus A321. Podle portálu listu Rossijskaja Gazeta to bez dalšího upřesnění prohlásil šéf ruské tajné služby FSB Alexandr Bortnikov. Zřícení letadla tehdy nepřežil nikdo z 224 lidí na palubě.

„Zatím nic konkrétního říci nemohu,“ řekl Alexandr Bortnikov s tím, že dosavadní vyšetřování odhalilo jisté skupiny, jejichž stopy k útoku vedou. „Stále zbývá spousta práce,“ dodal s tím, že další podrobnosti budou zveřejněny později.

Rusko tvrdí, že zkázu letounu nad egyptským Sinajským poloostrovem způsobil výbuch nastražené nálože. V troskách nalezli stopy výbušnin. Bortnikov tak v polovině listopadu oznámil ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, že ruské letadlo bylo terčem teroristického útoku. Putin v reakci na to prohlásil, že Rusko viníky najde a potrestá. K útoku se bezprostředně po pádu stroje přihlásilo radikální hnutí Islámský stát.

Po 23 minutách se let ztratil z radarů

Airbus A321 startoval v sobotu 31. října z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch. Asi 23 minut poté zmizel z radarů. Nad Sinají se zřítil. Na palubě letounu bylo 217 pasažérů a sedm členů posádky. Všichni zahynuli. Z obětí bylo 219 Rusů, čtyři Ukrajinci a jeden Bělorus.

Rusko zastavilo po katastrofě lety do Egypta, 18. listopadu se prezidenti Ruska a Egypta telefonicky dohodli, že než bude moci být obnovena letecká doprava mezi oběma zeměmi, musí se zlepšit bezpečnostní opatření. Již krátce po nehodě se spekulovalo o tom, že příčinou byl teroristický útok, naznačovaly to mimo jiné Spojené státy, Británie či Izrael.