Policie hledá Abdeslamovy společníky s falešnými doklady

Belgická a francouzská policie pátrají po dvou dalších podezřelých v souvislosti s listopadovými útoky v Paříži. Podle belgických úřadů jde o dva muže, kteří se v září prokázali falešnými doklady na maďarsko-rakouských hranicích. Jeli tehdy v autě společně s uprchlým členem sebevražedné skupiny Salahem Abdeslamem.

Podle vyšetřovatelů Abdeslam cestoval do Maďarska letos v září dvakrát. Auto značky Mercedes kontrolovali celníci 9. září na hranicích s Rakouskem, s Abdeslamem tehdy byli ve voze dva muži s belgickými doklady. Šlo o falešné dokumenty na jména Samir Bouzid a Soufiane Kayal. Tyto dokumenty byly použity v souvislosti s útoky v Paříži i při jiných příležitostech.

Doklady na jméno Soufiane Kayal byly využity při pronajímání domu v belgickém městě Auvelais, kde policie provedla koncem listopadu domovní prohlídku. Měla podezření, že v domě se sestavovaly nálože použité později ve francouzské metropoli.

Muž hledaný francouzskou policií kvůli útokům v Paříži
Zdroj: Twitter Police National

Doklady na jméno Samir Bouzid zase krátce po útocích někdo použil v jedné z bruselských poboček Western Union, když poukazoval částku 750 eur Hasně Aitboulahcenové. Šlo o sestřenici údajného strůjce pařížských atentátů Abdelhamida Abaaouda, která byla spolu s ním zabita 18. listopadu při policejním zásahu na pařížském předměstí Saint-Denis.

Abdeslam na nádraží Keleti verboval mezi uprchlíky

Šéf úřadu maďarského premiéra Viktora Orbána János Lázár ve čtvrtek řekl, že Abdeslam byl na budapešťském nádraží Keleti, kde se snažil získat ke spolupráci mladé muže ze skupiny migrantů, kteří se odmítli registrovat. Se dvěma pak prý odjel. Lazár sice Abdeslama přímo nejmenoval, ze souvislostí však bylo jasné, že šlo právě o něj.

Šestadvacetiletý Abdeslam je zřejmě posledním živým ze skupiny teroristů, kteří v pátek 13. listopadu zaútočili v Paříži a zabili 130 lidí. K šesti koordinovaným akcím ve francouzské metropoli se přihlásilo hnutí Islámský stát, jež den po útoku zveřejnilo video oslavující několik jeho bojovníků. V Paříži útočilo asi devět teroristů.

Události: Policie pátrá po Abdeslamových komplicích (zdroj: ČT24)