V Argentině končí éra levice – hlavou státu bude konzervativec Macri

Novým argentinským prezidentem se stal konzervativec Mauricio Macri. Po sečtení většiny hlasů získal podporu 51,5 procenta voličů. Jeho levicový protikandidát Daniel Scioli už uznal porážku. Vítězstvím bývalého dlouholetého starosty Buenos Aires tak končí éra levicově orientované politiky.

V předvolební kampani kladl Macri důraz na boj s korupcí, kriminálníky a také na investice do skomírající ekonomiky.

Macriho stoupenci začali v neděli večer vítězství mohutně slavit v centru hlavního města –davy se sešly zejména pod známým obeliskem na třídě Avenida 9 de Julio.

Mauricio Macri
Zdroj: ČTK/AP/Victor R. Caivano
Dnešek je historickým dnem... Je to začátek nové éry, která nás dovede k příležitostem nutným pro to, abychom mohli růst a rozvíjet se.
Mauricio Macri
nový argentinský prezident

Podle některých názorů byly volby referendem o tom, zda má země nadále pokračovat v levicově orientované politice.

Ještě před 100 lety byla Argentina považována za jednu z nejbohatších zemí světa, v posledních desetiletích jde ale od jedné ekonomické krize ke druhé. Představitelé Argentiny nejsou ochotni otevřít trh a prosazují štědré sociální programy, upozornila agentura Reuters.

Úspěch pravice ve volbách hlavy státu ukončil v jihoamerické zemi dvanáctiletou éru zvanou kirchnerismus, během níž post hlavy státu zastával nejdřív Néstor Kirchner a následně jeho manželka Cristina Fernándezová Kirchnerová. Ta už po dvou volebních obdobích v čele státu svůj post obhajovat nesměla.